Subsidie en financiering voor Artificial Intelligence (AI)
De technologische wereld is in ongekend tempo veranderd in afgelopen decennia. Eén van de technieken die hiervan heeft geprofiteerd is kunstmatige intelligentie, beter bekend als Artificial Intelligence (AI). De term AI is voor het eerst geïntroduceerd in 1956, maar de radicale veranderingen die deze innovatie teweegbrengt zijn pas echt merkbaar sinds het begin van de 21ste eeuw. Door de 40 biljoen MB aan data die we tegenwoordig jaarlijks creëren, staat deze data-gedreven techniek nog maar in de kinderschoenen van het potentieel dat het kan bereiken. En wij in Nederland, zijn één van de koplopers in het innoveren binnen dit sleutelgebied. Om koploper te blijven zijn subsidies en financiering voor Artificial Intelligence (AI) noodzakelijk.
Artificial Intelligence als sleuteltechnologie
De stempel ‘sleuteltechnologie’ die AI gekregen heeft laat zien dat de aard van deze innovatie de mogelijkheid heeft om radicale impact te maken in verschillende sectoren. Een sleuteltechnologie is namelijk essentieel voor nieuwe oplossingen in maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast is het ook een grote drijfveer voor economische groei, vergroten van de concurrentie en het versterken van de arbeidsmarkt. Het toepassen van AI krijgt daardoor een steeds grotere rol in Nederland en de uitdagingen op AI-gebied worden steeds complexer.
Subsidie en financiering voor Artificial Intelligence (AI)
Om voorop te blijven lopen en innovatie te steunen zijn grote investeringen nodig. Daarom ondersteunen regionale, nationale en Europese overheden innovatieve AI-projecten met subsidies en financieringsinstrumenten. Zowel organisaties met AI als kernontwikkeling als organisaties en samenwerkingsverbanden die AI willen implementeren in de bedrijfsvoering kunnen hiervoor in aanmerking komen.
Doordat AI, net als ICT in het algemeen, een bijdrage levert aan veel innovatietrajecten als enabling technology, bestaan er voor AI meerdere innovatiesubsidies en financieringsprogramma’s. Zo zijn er enerzijds fiscale stimuleringsregelingen om de loonkosten van innovatie te drukken, denk aan de WBSO ICT. Anderzijds zijn er subsidies om een deel van de ontwikkelingskosten gefinancierd te krijgen, zoals de MIT R&D AI, Digital Europe en Horizon Europe. Lees hier meer over hoe AI het Nederlandse en Europese landschap vormgeeft.
Blauwdruk Podcast: de podcast over AI in Nederland
In onze eigen podcastserie Blauwdruk verdiepen we ons in Artificial Intelligence. In de eerste aflevering bespreken collega’s Koen Olde Rikkert en Kaz Feijen de (op)komst van Artifical Intelligence in Europa en Nederland met Stefan Leijnen. Stefan Leijnen is Programmacoördinator bij AiNed, vertegenwoordigt Nederland in Board of Directors van de ‘AI, Data & Robotics Association’ (Adra) en is lector Artificial Intelligence bij de Hogeschool Utrecht. Beluister de podcast nu!
Aflevering 1 van Blauwdruk is nu te beluisteren op:
Realiseer uw AI-projecten met subsidie
Bent u bezig met de ontwikkeling van een AI-innovatie? Of wilt u deze technologie toepassen bunnen uw organisatie? Onze AI-specialisten adviseren u graag over subsidie en financiering voor uw Artificial Intelligence (AI) projecten. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Ontdek de mogelijkheden!
Of bel direct naar: 088 495 20 00