Velor B.V.
Circulaire sportkleding als norm – Velor B.V. geeft afgedankte wielershirts een tweede leven
Velor B.V. is een innovatieve scale-up in de sportkledingsector die volledig circulaire oplossingen voor wielerkleding ontwikkelt. Met als doel om de CO2-uitstoot en textielafval drastisch te verminderen, heeft Velor een veelbelovend recyclingproces ontwikkeld dat oude wielershirts omzet in nieuwe, hoogwaardige exemplaren. Velor heeft succesvol DEI+ subsidie toegekend gekregen om dit project van de pilotfase naar semi-industriële schaal te brengen, uiteindelijk wil Velor marktleider worden in circulaire wielerkleding dat jaarlijks 100.000 shirts kan produceren. Hezelburcht heeft Velor ondersteund bij het verkrijgen van DEI+ subsidie
Van pilot naar semi-industriële schaal met behulp van DEI+ subsidie
In 2024 bewees Velor al op kleine schaal (20 kg), dat het mogelijk is om afgedankte wielershirts, bestaande uit ten minste 90% polyester, chemisch te recyclen tot nieuwe shirts, zonder dat daarbij kwaliteitsverlies optrad. Met ondersteuning vanuit de DEI+ subsidie gaat Velor nu een stap verder: het valideren van deze technologie op een grotere schaal van 500 kg en later 1.000 kg (samen goed voor zo’n 10.000 shirts). Het project richt zich op de volledige keten: van inzameling tot eindproduct, met een geschatte CO₂-reductie van 58% ten opzichte van conventionele sportkleding.
Samenwerking Velor B.V. met internationale partners
Velor werkt samen met een sterk consortium van internationale partners. GR3N (Italië) is verantwoordelijk voor de chemische depolymerisatie van de afgedankte shirts, Antex (Spanje) produceert het nieuwe garen, SPW Argentona (Spanje) verzorgt het breien van de stof en ForGo Sports (Nederland) vervaardigt uiteindelijk de nieuwe kleding. Velor beheert de inzameling, kwaliteitsborging, ketenregie en grootschalige praktijktests van de nieuwe shirts. Onder andere consumenten, wielerwinkels, teams en textielsorteerders zoals Rd4 dragen bij aan de inzameling.
Naar een volledig circulaire markt
Velor wil tegen 2030 marktleider zijn in circulaire wielerkleding in Nederland en verwacht dan jaarlijks 100.000 shirts te produceren uit gerecycled materiaal. Dit zou een jaarlijkse besparing opleveren van 173 ton CO₂, bijna 3.000 m³ water en ruim 50 m³ aan fossiele grondstoffen. Tegelijkertijd vormt dit project een belangrijke opstap voor de opschaling richting grootschalige recyclingcapaciteit bij GR3N (40.000 ton per jaar). Dankzij de succesvolle subsidieaanvraag en het partnerschap met Hezelburcht, komt een circulaire textielketen binnen handbereik.
Hezelburcht als subsidiepartner
Voor het opschalen van deze circulaire innovatie heeft Velor met succes een beroep gedaan op de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Hezelburcht en haar specialisten ondersteunden Velor bij het schrijven van de aanvraag en het vertalen van de technische en duurzame ambities naar een kansrijk subsidievoorstel. Dankzij deze ondersteuning kan Velor de volgende stap zetten richting een toekomstbestendige, circulaire sportkledingmarkt.