Universiteit Utrecht – PRINDOUT
Wanneer een zwangere vrouw een infectie zoals een verkoudheid, griep of COVID-19 doormaakt, kan dit effect hebben op de ontwikkeling van haar baby. Wetenschappers denken dat dit komt doordat de infectie ervoor zorgt dat hersennetwerken bij de baby zich minder goed ontwikkelen. Het PRINDOUT consortium, bestaande uit hersenexperts, kinderartsen en immunologen van Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Radboud UMC, gaan deze vraag onderzoeken met behulp van een ZonMW Open Competitie financiering van € 937.500. We zijn trots op deze toekenning!
Effecten van infecties tijdens de zwangerschap op ontwikkeling
Het PRINDOUT project maakt gebruik van data die is verkregen binnen het lopende YOUth onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen. Deze data bestaat onder andere uit bloed van zwangere vrouwen, bloed uit de navelstreng en uitgebreide informatie over de (hersen)ontwikkeling van het kind. Door uit de bloedmonsters informatie te winnen over doorgemaakte infecties tijdens de zwangerschap en dit te linken aan hoe een kind zich ontwikkelt, kunnen de onderzoekers waardevolle conclusies trekken over hoe infecties tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van een kind beïnvloeden.
Ondersteuning door onze specialisten
Onze specialist Marlieke van Kesteren is vanaf het begin betrokken geweest bij de PRINDOUT aanvraag: van het vormen van het consortium, via het helpen met schrijven van voor- en hoofdaanvraag, tot het begeleiden van de interview voorbereiding. Daarbij is een fijne band ontstaan tussen de consortiumleden en Hezelburcht. Marlieke wenst ze dan ook alle succes bij het uitvoeren van dit belangrijke onderzoek.
Een betere start voor alle kinderen
De resultaten van dit onderzoek kunnen mogelijk leiden tot nieuwe richtlijnen voor zwangere vrouwen, bijvoorbeeld bij de advisering rond vaccinaties tijdens de zwangerschap. Daarnaast zal het onderzoek belangrijke inzichten leveren in hoe factoren tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van kinderen kunnen beïnvloeden. Inzichten die ook gebruikt kunnen worden om kinderen een zo goed mogelijke start in hun leven te geven.