Universiteit Twente – QuantERA
Stel je voor dat je de kracht van de allernieuwste quantum computers kunt gebruiken – allemaal vanuit de cloud. Met quantum cloud computing is baanbrekende quantum technologie direct beschikbaar voor gebruikers zonder dat investering in hardware nodig is. Toch wordt de weg naar deze quantum revolutie belemmerd door privacy- en beveiligingsproblemen.
HSM-QCC: Hardware Security Module for secure delegated Quantum Cloud Computing
HSM-QCC, geleid door prof. Pepijn Pinkse van de Universiteit Twente, zal deze kritieke beveiligingsproblemen aanpakken. Het project is gebaseerd op een theoretisch concept, eerder ontwikkeld door consortiumleden, dat een vertrouwde uitvoeringsomgeving introduceert in de universele quantum omgeving, genaamd QEnclave. QEnclave demonstreert dat het vervormen van invoer van data door middel van single-qubit rotaties binnen een hardware omgeving direct binnen de server, quantum cloud computing zal beveiligen.
Herdefiniëren van de beveiliging van optische kwantum cloudcomputing
HSM-QCC zal dit theoretische concept ontwikkelen, testen en valideren. Het resultaat zal een hardware beveiligingsmodule zijn, samen met software voor veilige gedelegeerde quantum computingprotocollen, gevalideerd in een labomgeving. Door gebruik te maken van een combinatie van hardware beveiliging en quantum software zal HSM QCC de beveiliging van optische kwantum cloudcomputing herdefiniëren.
Het betrokken consortium
Het consortium bestaat uit vier onderzoeksorganisaties en drie bedrijven, die elk ongeëvenaarde expertise inbrengen op het gebied van hardware beveiliging, theoretische cybersecurity, quantum informatie, quantum complexiteitstheorie, fotonische experimenten en softwarecompilatie.
- Prof. Dr. Pepijn Pinkse, Universiteit Twente, Centre for Quantum Nanotechnology Twente
- Dr. Myrto Arapinis, University of Edinburgh, School of Informatics
- Dr. Marc Kaplan, VeriQloud
- Dr. Stéphanie Molin, Thales Group
- Prof. Dr. Elham Kashefi, Sorbonne University, Faculty of Science and Engineering
- Prof. Tamás Kozsik, Eötvös Loránd University
- Lars Hohmuth, QuiX GmbH
Klanttevredenheid over ondersteuning subsidieaanvraag
Met subsidiesteun van Hezelburcht (Jos van Maasacker en Nina van der Vaart) heeft het consortium in totaal €1.284.464 verkregen uit de QuantERA programma-oproep 2023. Dit programma bestaat uit een netwerk van nationale Research Funding Organizations (RFO). Elke RFO heeft zijn eigen regels en toelatingscriteria naast de QuantERA-criteria.
Jos en Nina hebben het hele proces en de budgetdefinitie in goede banen geleid. Dankzij hun ondersteuning verliep het proces heel soepel, konden we een evenwichtig consortium opzetten en een glashelder voorstel indienen dat aan zowel internationale als nationale criteria voldeed - Evaluatierapport coördinator HSM-QCC Prof. Pepijn Pinkse