Universitair Medisch Centrum Utrecht – FURTHER

Botmetastasen zijn een veelvoorkomend probleem, veroorzaakt door vergevorderd kanker, met als resultaat pijn. Uitgezaaid botkanker veroorzaakt pijn die moeilijk te verlichten is, met als resultaat nadelige gevolgen voor de levenskwaliteit van patiënten, hun partners en zorgverleners. Bestralingstherapie, de standaardbehandeling voor de palliatie van pijn veroorzaakt door botmetastasen, is slechts in 60-70% van de gevallen effectief. Er is dringend behoefte aan alternatieve behandelingsmogelijkheden. Universitair Medisch Centrum Utrecht wil via FURTHER aantonen dat er met de HIFU-techniek een alternatieve behandeling bestaat.

De pijnbestrijding kan aanzienlijk worden verbeterd door middel van MRI-geleide ultrasound met hoge intensiteit (MR-HIFU). De HIFU-techniek verwarmt en vernietigt kankercellen in een MRI-scanner via gerichte geluidsgolven. Het doel van de behandeling is om de tumor te laten krimpen en de symptomen te verminderen. Op dit moment maakt MR-HIFU nog geen deel uit van de standaardzorg.

Het FURTHER project heeft als doel de (kosten)effectiviteit van MR-HIFU aan te tonen als alternatieve of aanvullende behandelingsmogelijkheid voor de verlichting van pijn veroorzaakt door botmetastasen. Hiervoor zal een drieledige, internationaal samengestelde gecontroleerde studie (RCT) met 216 patiënten worden uitgevoerd. Deze studie vergelijkt vroege en late pijnreacties bij patiënten die alleen met RT worden behandeld, patiënten die alleen met MR-HIFU worden behandeld, en patiënten die zowel met RT als met MR-HIFU worden behandeld.

Er zal een voorspellingsmodel worden ontwikkeld om patiënten te identificeren die baat hebben bij MR-HIFU. Een pilot RCT zal worden uitgevoerd om de effectiviteit van MR-HIFU te onderzoeken als onderdeel van een uitgebreide pijnbestrijdingsstrategie. Tot slot zullen sociaal-economische barrières voor de integratie van MR-HIFU in de routinezorg in de bredere Europese context worden geïdentificeerd en geanalyseerd. Universitair Medisch Centrum Utrecht zal met FURTHER aanbevelingen doen over gelijke toegang tot deze veelbelovende nieuwe behandeling.

Universitair Medisch Centrum Utrecht

Universitair Medisch Centrum Utrecht is de coördinator van dit project.

Subsidieregeling

  • H2020 – SC1-BHC-23-2018: nieuwe patiëntgerichte benaderingen voor overleving, palliatie en/of zorg aan het einde van het leven.