UMCG

Hoofd-halskanker staat wereldwijd op de zesde plek van meest voorkomende kankersoorten. Combinaties van bestraling met chemotherapie hebben de overlevingskans van patiënten met deze kankersoort in de afgelopen jaren verhoogd. De bestraling heeft echter een sterk negatieve invloed op de kwaliteit van leven van deze patiënten, omdat naast de tumor ook gezond weefsel zoals slikspieren en speekselklieren wordt bestraald.

Onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) toont aan dat het risico op bijwerkingen door bestraling kan worden voorspeld met behulp van diverse rekenmodellen. Deze modellen zijn momenteel alleen nog niet toereikend. Het UMCG, Afdeling Radiotherapie vroeg daarom samen met Universiteit Maastricht een KWF project aan.

In dit project ontwikkelen zij de komende zes jaar nieuwe modellen waarin de bestralingsdosis heel nauwkeurig en op 3D-niveau verdeeld wordt over het bestraalde gebied. Daarbij stellen zij een bijbehorend risicoprofiel op, het Comprehensive Individual TOxicity Risk profile (CITOR) profiel. Met dit risicoprofiel is een geoptimaliseerde therapie en een persoonlijk behandelplan voor elke patiënt mogelijk. Dit profiel verlaagt de kans op bijwerkingen van bestraling bij behandeling van hoofd-halstumoren, zonder de effectiviteit van de behandeling te beïnvloeden. Het CITOR-profiel kan in de toekomst ook worden gebruikt als biomarker voor de selectie van patiënten voor protonentherapie. Hezelburcht begeleidde de succesvolle KWF aanvraag.

De ondersteuning door Hezelburcht tijdens het schrijven van de aanvraag was zeer waardevol. Ze zorgden voor een goede coördinatie en structurering van de aanvraag, wat er mede voor heeft gezorgd dat deze gehonoreerd is. - Hans Langendijk

KWF Kankerbestrijding
Gerelateerde subsidie KWF Kankerbestrijding
KWF Kankerbestrijding is, naast de overheid, de belangrijkste financier van wetenschappelijk kankero...Lees verder