Stichting Fillip Studios

Stichting Fillip Studios is een kunst en designstudio gevestigd in Arnhem met een missie om impact door verwondering te creëren. Ze ontwikkelen tastbare artistieke concepten en ervaringen en zetten gebruikte technieken om in impactvolle en innovatieve waarden voor de samenleving. Daarnaast voert Fillip Studios design research uit in samenwerking met universiteiten, kennisinstellingen, musea en het bedrijfsleven.

Fillip Studios heeft reeds grote successen geboekt met kunstprojecten die zowel nationaal als internationaal niet onopgemerkt zijn gebleven en heeft ze meerdere nominaties en prijzen opgeleverd.

Pi Lab in Eindhoven

Succesvolle innovaties ontstaan als mensen vanuit verschillende expertises en perspectieven naar een probleem kijken. Pi Lab, opgericht door Fillip Studios, is het laboratorium in Eindhoven voor kunst, wetenschap en technologie dat zich richt op de verwonderende wereld van algoritmes uit de wis- en natuurkunde. Binnen Pi Lab komen kunstenaars, wetenschappers, technici en ondernemers samen om nieuwe technologieën te onderzoeken, innovaties te ontwikkelen en op de markt te introduceren. Pi Lab zal in de komende jaren leiden tot nieuwe kunstwerken, nieuwe wetenschappelijke kennis en innovatieve toepassingen met een positieve impact op de wereld. Zo’n impactvol project is Adaptable Auxetics, welke momenteel in het Pi Lab wordt uitgevoerd.

Fillip Studios afbeelding

Adaptable Auxetics: innovatief spelen met structuren

Meubels die aan te passen zijn aan de grootte van een ruimte of ruimtes in gebouwen die kunnen verdwijnen als ze niet meer nodig zijn; dit is de volgende stap in design en technologie. Materiaal is geen statisch gegeven, en door de komst van moderne technologie is het mogelijk slimme materialen te creëren die ons flexibel, dynamisch en adaptief maken. Interessante structuren om hiervoor te gebruiken zijn structuren met een negatieve Poisson ratio. Dit zijn structuren die bij een uitrekking over de lengte niet inkrimpen over de breedte (zoals normaal gesproken bijvoorbeeld bij kauwgom), maar juist ook in de breedte uittrekken. Dit worden ook wel auxetische structuren genoemd. Binnen het project Adaptable Auxetics van Fillip Studios wordt het mogelijk om deze structuren 3D te printen en te laten groeien tot het gewenste formaat en vorm. Wanneer de behoefte er niet meer is, kan het weer inkrimpen tot de oorspronkelijke structuur en elders opnieuw gebruikt worden.

Fillip Studios voert het onderzoek naar Adaptable Auxetics uit samen met diverse onderzoekersgroepen van de Technische Universiteit Eindhoven. Samen werken ze aan het verwezenlijken van 2D-modellen naar 3D-geprinte fysieke objecten. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over dit impactvolle project:

Bron: Fillip Studios

Succesvolle samenwerking

De innovatieve projecten van Fillip Studios spreken tot de verbeelding, maar zijn ook technisch risicovol en kostbaar. Subsidies reduceren de financiële risico’s en helpen bij het realiseren van de innovatie. Hezelburcht heeft Fillip Studios onder andere succesvol begeleid bij het aanvragen van de MIT-regeling. Daarnaast ondersteunt Hezelburcht Fillip Studios ook bij het aanvragen van de WBSO. Vanuit deze fiscale regeling krijgt Fillip Studios korting op de loonheffingsbelasting. Hezelburcht stelt de aanvragen op, bewaakt de deadlines en ondersteunt bij de administratieve verplichtingen. Door het regelmatige contact leren we de projecten van Fillip Studios goed kennen en houden we ze op de hoogte van andere passende subsidieregelingen.

Hezelburcht neemt ons veel werk uit handen met hun kennis en kunde op het gebied van subsidie en financiering. Zij maken het mogelijk dat wij onze projecten op een succesvolle wijze kunnen uitvoeren. - Stichting Fillip Studios