Roto-Art & Adsensys

Roto-Art, een Tilburgs bedrijf dat op-maat-gemaakte kunststofproducten ontwikkelt, zet in op waterstof. Roto-Art is gespecialiseerd in ‘rotatiegieten’, een techniek dat populair is door de flexibiliteit en veelzijdigheid. Echter gebruiken de ovens in het productieproces veel aardgas, en daarom werken Roto-Art en Adsensys nu samen om de machines te verwarmen door middel van waterstof. Een schoon alternatief!

Roto-Art heeft flinke duurzaamheidsambities. Het productieproces is al zo duurzaam mogelijk en de grondstoffen van de producten zijn 100% recyclebaar. “…we willlen ver vóór 2050 Paris Proof zijn”, aldus Cas Oerlemans, eigenaar van Roto-Art. Mooie ambities!

Na een gericht onderzoek en eigen ontwikkelingen, hebben ze de keuze gemaakt voor groene waterstof. Het ultieme doel is om nu alle rotatiegietovens te verwarmen met 100% groene waterstof. De waterstof is groen doordat de elektriciteit komt van de 1.600 zonnepanelen op het dak. Overstappen naar (groene) waterstof… voor velen lijkt dit vrijwel onhaalbaar. Bij Adsensys weten zij dat dit, ook op kleinere schaal, wél mogelijk is! Via een modulair systeem kan waterstof op relatief kleine, maar op schaalbare manier geproduceerd worden en in vrijwel ieder productieproces ingezet worden.

Het project: een stap dichterbij aardgasvrij

Roto-Art en Adsensys hebben een waterstofproductiesysteem geplaatst binnen het rotatiegietproductieproces. Stap voor stap wordt er meer waterstof gemengd bij het aardgas, tot het proces uiteindelijk 100% aardgasvrij is. Het is nog een eerste pilot waarin wordt gekeken hoe de oven reageert op diverse hoeveelheden waterstof, en wat dit voor een effect heeft op de eindproducten. Maar met die kennis, en met die groene ambities, wil Roto-Art uiteindelijk een volledig groene productie van kunststof gietproducten realiseren.

Subsidies helpen bij het waarmaken van duurzaamheidsambities

In zo’n vooruitstrevend project zijn diverse subsidies beschikbaar. En daarom hebben de specialisten van Hezelburcht geholpen bij:

Een waterstof-voorbeeldproject

De bedrijven laten met deze pilot zien dat waterstof wel degelijk een vervanger kan worden van fossiele brandstoffen. Beide partijen zien dit project als een showcase voor andere (productie)bedrijven die veel energie verbruiken.