LipoCoat

Een bloedbaankatheter, ook wel een Centraal Veneuze Katheter (CVK) genoemd, is één van de meest gebruikte medische hulpmiddelen in IC’s van ziekenhuizen. Echter, gaat de plaatsing en het gebruik vaak gepaard met ernstige infecties. Deze infecties zijn steeds lastiger te behandelen vanwege antimicrobiële resistentie. Om dit probleem aan te pakken, werkt LipoCoat B.V. samen met de Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente aan een innovatieve coating voor de CVK, middels het CATHCOAT project.

CATHCOAT: een gecoate bloedbaankatheter om infecties te voorkomen

De coating van LipoCoat zorgt ervoor dat eiwitten en bacteriën niet op de katheter aanhechten, waardoor het infectierisico sterk afneemt. Daarnaast is het dankzij deze coating niet nodig om terug te vallen op antimicrobiële middelen en wordt het gebruiksgemak vergroot. Al met al zorgt deze aanpak voor een veiligere en duurzamere oplossing in ziekenhuisomgevingen. In het project CATHCOAT worden de gecoate antibacteriële CVK’s gedemonstreerd en gevalideerd op de IC.

Ondersteuning van Hezelburcht

Het consortium heeft tijdens het ontwikkelen van de coating gebruik gemaakt van EFRO Oost subsidie. Deze regeling ondersteunt het in de markt brengen van innovatieve en duurzame projecten. Aangezien de coating van LipoCoat Al diverse studies succesvol had doorlopen, was de samenwerking tussen LipoCoat, Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente een goede kandidaat voor de EFRO Oost test- en demonstratiesubsidie. De specialisten van Hezelburcht hebben het gehele proces succesvol mogen begeleiden, van vooraanvraag tot beschikking!

Wij wensen Jasper van Weerd van LipoCoat, Pascal Jonkheijm van Universiteit Twente en Bob van Geelkerken en Bert Beishuizen van Medisch Spectrum Twente heel veel succes met dit project.

Het was heel fijn samenwerken met Hezelburcht, ze hebben veel kennis, zijn proactief en zijn altijd beschikbaar voor vragen en advies.” - Jasper van Weerd, CEO LipoCoat