Levels Diagnostics
Levels Diagnostics is een startup, opgezet door vier alumni van de Universiteit Leiden. De onderneming is bezig met de ontwikkeling van een innovatieve diagnostische test, waarmee accuraat de aard van een luchtweginfectie beoordeeld kan worden. Dit is belangrijk omdat een luchtweginfectie van virale of bacteriële oorsprong kan zijn en antibiotica uitsluitend werkzaam is bij het bestrijden van bacteriële luchtweginfecties. Doordat een arts niet weet om welke veroorzaker het gaat, worden er in de praktijk vaak antibiotica voorgeschreven, terwijl het een virusinfectie betreft. Dit leidt tot onnodig gebruik van antibiotica en draagt bij aan de verontrustende antibioticaresistentie. Met deze innovatieve test probeert Levels Diagnostics het gebruik van antibiotica terug te dringen.
Ontwikkeling van de test op een lab-on-a-chip device
Levels Diagnostics is ervan overtuigd dat de innovatieve test de verstrekking van antibiotica drastisch vermindert. Om deze innovatieve diagnosetest toegankelijk en op locatie mogelijk te maken voor (huis)artsen in binnen- en buitenland, is er echter handzame apparatuur nodig. Vandaar dat de startup een samenwerking is aangegaan met Digi.bio. Deze innovatieve club ontwikkelt hoogwaardige Lab-On-a-Chip’s met behulp van microfluidica. De doorgaans arbeidsintensieve laboratoriumstappen die nodig zijn voor de test worden hierdoor vervangen door een kleine, handzame chip. Met deze chip kan een huisarts, in zijn praktijk, binnen enkele minuten, vaststellen of een patiënt antibiotica nodig heeft om de luchtweginfectie te bestrijden. Deze infectietest kan hiermee de diagnostische mogelijkheden van artsen verhogen en zodoende voorkomen dat antibiotica onnodig worden verstrekt.
MIT R&D-samenwerkingsproject
De Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) ondersteunt mkb-ondernemingen bij het opzetten van innovatieve projecten. Denk hierbij aan kennisverwerving, extern advies, haalbaarheidsstudies en samenwerking in de uitvoering. Binnen een MIT R&D-samenwerkingsproject werken minstens twee mkb’ers aan het vernieuwen of ontwikkelen van een product, productieproces of dienst. Het life sciences innovatieproject, in combinatie met de samenwerking tussen Levels Diagnostics en Digi.bio, sloot perfect aan op het financieringsinstrument en ontving een prachtige subsidietoekenning.
Landelijke nummer 1 aanvraag | MIT R&D-samenwerkingsproject
Hezelburcht is vanaf het begin van de aanvraag betrokken geweest om de twee partijen te ondersteunen bij de subsidieaanvraag. Vanwege de vroege betrokkenheid van Hezelburcht, het hoge innovatiegehalte van het project en de complementariteit van de partners, is er een hoogwaardige MIT R&D aanvraag ontstaan. Zo mooi, dat RVO deze aanvraag zelfs heeft beoordeeld als beste binnen de MIT R&D regeling! Een prachtig resultaat waar zowel de betrokken partijen als wij zelf erg trots op zijn.
We hebben ervoor gekozen om met Hezelburcht samen te werken, vanwege de inhoudelijke kennis van de adviseurs. Mede daardoor is het schrijven van de aanvraag zeer soepel verlopen. In dit project werken we samen met Digi.bio aan het ontwerp van een eerst prototype op basis van microfluidics. Hezelburcht heeft laten zien op alle vlakken mee te kunnen werken en is daarmee medeverantwoordelijk voor het mooie resultaat: de beste aanvraag van Nederland! - Coen Breedveld, co-founder Levels Diagnostics.