Labora Vision
Labora Vision B.V. uit Eindhoven en Polymer Research Group uit Gemert zijn echte Brainportbedrijven. Toonaangevend in hun sector en werkzaam ver buiten de landsgrenzen. Ze ontwikkelen nieuwe kunststofsoorten voor speciale toepassingen, zoals brandwerende, elektrisch geleidende of antimicrobiële plastics. Daar doen bedrijven als BASF, Philips en andere wereldspelers weer hun voordeel mee.
Plastics zijn fantastische materialen: goedkoop, makkelijk te verwerken en licht. Het modificeren van plastics om nieuwe eigenschappen toe te voegen, komt echter ook met een prijs Het mengen van de additieven met de polymeren gebeurt namelijk op hoge temperatuur (160-300˚C). Dit heeft onder andere een hoog energiegebruik tot gevolg. Aangezien veel materialen die kunststoffen kunnen verbeteren bij die temperatuur verbranden, blijft potentieel voor nieuwe en groene chemie onbenut.
Labora Vision en Polymer Research Group ontwikkelden de doorbraaktechnologie ‘wet crazing’. In een vloeistofbad waarin additieven zijn opgelost, creëert men haarscheurtjes in het polymeer. Daardoor worden de additieven in het polymeer gezogen wat op kamertemperatuur gebeurt. Dit is niet alleen positief voor het energieverbruik en daarmee voor de prijs. Het biedt ook de kans om met thermisch kwetsbare organische additieven te experimenteren zoals natuurlijke kleurstoffen.
Het project kreeg subsidie vanuit het OP-Zuid programma en de WBSO.
Wat ik prettig vind aan de samenwerking met Hezelburcht is de deskundigheid van de consultants om ‘moeilijke’ technisch/wetenschappelijke uitdagingen begrijpelijk op papier te zetten voor technische leken. Daarnaast word je als bedrijf bijna volledig ontzorgd. Je hoeft eigenlijk alleen tijd te steken in het bijhouden van de gemaakte uren voor de diverse projecten. Door Hezelburcht kun je met minder zorgen aan het werk en je blijven richten op de zaken waar je echt goed in bent. - Lawrence Batenburg, directeur Labora Vision