Hogeschool Windesheim
De groei in technologie, waaronder ook AI, is momenteel enorm. Hogeschool Windesheim besloot hierom gebruik te maken van deze nieuwe ontwikkelingen door middel van het AiNed Learning Communities programma. AiNed Learning Communities zijn strategische meerjarige samenwerkingen die een praktijkgerichte benadering bieden voor bedrijven en maatschappelijke organisaties. Hiermee kunnen bedrijven en maatschappelijke organisaties AI-kennis en kunde vergroten en binnen het onderwijs op gebied van AI samenwerken.
Het programma AiNed Learning Communities
De opkomst van AI technologie heeft een grote invloed op veel verschillende sectoren binnen de Nederlandse maatschappij. Hoewel andere ontwikkelingen achter blijven, groeit de ontwikkeling van AI razendsnel. Deze groei vraagt ook om steeds meer nieuwe kennis en goed opgeleide werknemers en studenten. Dit is een probleem in de Nederlandse maatschappij. Met behulp van het AiNed Learning Communities programma worden innovatieve projecten opgezet om de kennis en kunde binnen AI technologieën te vergroten. Gezamenlijk worden binnen samenwerkingsverbanden praktijkuitdagingen in de vorm van cases doorlopen. Deze praktijkuitdagingen worden op verschillende gebieden toegepast:
- energie en duurzaamheid
- gezondheid en zorg
- mobiliteit, transport, logistiek
- technische industrie
AMELIA project – Learning Community
Het AMELIA project, de Learning Community, bestaat uit een consortium van verschillende kennisinstellingen (MBO, HBO en WO), industriële partners, stichtingen en wordt geleid door Hogeschool Windesheim. Het doel van dit project is om de toepasbaarheid van AI binnen de maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland te versnellen. Hierbij draait het niet alleen om het economisch oogpunt, maar ook vooral vanuit een duurzaamheid-, ethisch- en exclusiviteitsaspect.
Succesvolle samenwerking
In een relatief korte tijd heeft de samenwerking tussen de specialisten van Hezelburcht en Hogeschool Windesheim veel rendement opgeleverd. De specialisten van Hezelburcht hebben zich binnen deze samenwerking voornamelijk gericht op de strategische framing en positionering binnen het programma en het meeschrijven van de aanvraag, terwijl Aart Schoonderbeek (vanuit Hogeschool Windesheim) voornamelijk verantwoordelijk was voor de inhoud. Constant in contact zijn met elkaar en goed overleg heeft geresulteerd in een plezierige en succesvolle samenwerking.
In korte tijd hebben wij als penvoerder en consortium snel en succesvol kunnen samenwerken met de consultants van Hezelburcht - Aart Schoonderbeek, Learning Community lead