Bouw- en Exploitatiemaatschappij BEM B.V.
Nederland staat voor een grote opgave om de bouwsector te verduurzamen. In de bouw- en infrastructuursector wordt daardoor steeds meer aandacht besteed aan innovatie en duurzaamheid. Het is een flinke uitdaging om woningen, gebouwen en infrastructuur duurzamer en meer circulair te bouwen. Deze ontwikkelingen bieden ook kansen voor ondernemers in de bouwsector die kiezen om hier structureel werk van te maken.
Hezelburcht ondersteunt Bouw- en Exploitatiemaatschappij BEM B.V. (BEM) sinds jaar en dag bij het behalen en begeleiden van diverse subsidietrajecten. Verduurzaming staat voorop bij het bouwbedrijf en dat blijkt ook wel uit hun ambities en resultaten. Binnen het nieuwbouwproject voor Service Best International heeft BEM circulair bouwen tot een hoog niveau getild, waardoor zij gebruik hebben kunnen maken van interessante fiscale voordelen.
Duurzaamheidsambitie van BEM
De standaard duurzaamheidsambitie voor BEM is het duurzaamheidscertificaat met een GPR score van 8,5, wat ver boven het bouwbesluit staat. Voordeel bij het behalen van het duurzaamheidscertificaat GPR 8,5 is dat er gebruik gemaakt kan worden van verschillende fiscale subsidiemogelijkheden, welke kunnen oplopen tot een netto voordeel van 11,61% van de investering!
De Rijksoverheid probeert bouwbedrijven te ondersteunen om meer te verduurzamen middels fiscale- en subsidieregelingen. De regelingen die het meest van toepassing zijn voor verduurzaming in de vastgoedsector zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Sinds 2019 heeft RVO een nieuwe fiscale subsidiecode toegevoegd aan de MIA; Verwarmd Circulair Utiliteitsgebouw. Deze subsidiecode betreft een verdieping op het thema Materiaal uit GPR/BREEAM-NL en moet ondernemers aanzetten tot het gebruik van circulaire materialen welke ook in de toekomst opnieuw gebruikt kunnen worden.
Het project: Service Best International
BEM is ambitieus en werkt volgens de nieuwste duurzaamheidsrichtlijnen. Om aan deze nieuwe subsidiecode te voldoen was voor hen dan ook geen probleem. Binnen het nieuwbouwproject Service Best International heeft BEM de volgende circulaire maatregelen weten toe te passen:
- De fundering bestaat grotendeels uit granulaat afkomstig van een oud, naburig Philipsgebouw;
- Hoofddraagconstructie bestaat uit demontabel staal;
- De sandwichpanelen hebben een cradle2cradle-certificaat;
- De dakplaten zijn net als de hoofdconstructie goed herbruikbaar en bestaat uit 70% gerecycled staal.
Sterke businesscase dankzij de EIA en MIA
Voor deze investeringen in energiebesparende en milieuvriendelijke technieken is gebruik gemaakt van fiscaal voordeel via de instrumenten EIA en MIA. Op de MIA is gebruik gemaakt van de subsidiecode Verwarmd Circulair Utiliteitsgebouw. Dankzij ondersteuning van de specialisten van Hezelburcht en een goede samenwerking hebben de investeringen geleid tot een zeer interessante businesscase.