BitSensor

Het Eindhovense bedrijf BitSensor is in 2015 opgericht door Ruben van Vreeland en Alex Dings vanuit de Technische Universiteit Eindhoven. Al sinds de oprichting, wordt het jonge bedrijf alom bekroond voor haar innovatieve ideeën en oplossingen rondom cybersecurity. NRC bekroonde ze een jaar later al met de titel cyber security startup of the year. Ook zijn ze de jongste organisatie ooit met een SBIR fase I en II toekenning op zak.

SBIR: Cybersecurity project voorkomt aanvallen van hackers

Het beveiligen van gevoelige informatie is steeds belangrijker. Zeker met de intreding van de GDPR privacywetgeving, is Europa bewust van de gevaren van datalekken. Traditionele security bedrijven slagen er niet in om bedrijfs- en consumentendata gedegen te beveiligen. BitSensor brengt met haar innovatieve technologie de gemiddelde ontdektijd van een security-breuk terug van 9 maanden naar 50 milliseconden. Dit is mogelijk doordat het product BitSensor binnen de applicatie draait en zo context verzamelt. Een hacker wordt zichtbaar bij een eerste aanvalspoging. Vroege aanvalssignalen worden in kaart gebracht en gecorreleerd door BitSensor.

Het bedrijf heeft vanuit SBIR Fase I subsidie ontvangen voor het toetsen van de haalbaarheid van een nieuwe technologie aanvullend op het huidige product BitSensor. Men ontwikkelt momenteel in SBIR Fase II een nieuwe toepassing bij kennisinstellingen: Data Breach Forensics (DBF). De technologie kan meekijken in applicaties en geeft gebruikers zo inzicht in de grootte, locatie en frequentie van cyberaanvallen. Een hacker-profiel wordt zo opgebouwd, bovendien kan de hacker automatisch vroegtijdig geblokkeerd worden. Anders dan de huidige BitSensor engine, wordt de DBF-engine gebaseerd op een centrale logging server, zodat een volledig ICT-systeem gemonitord kan worden. Ofwel, geen oplossing voor specifieke databases (zoals nu het geval is), maar een universele oplossing voor grote ICT-landschappen.

Succesvolle SBIR Fase II subsidie voor BitSensor

Bedrijven met relevante, innovatieve ideeën met een maatschappelijk belang kunnen beroep doen op subsidie vanuit SBIR. Projectplannen worden beoordeeld op vier belangrijke pijlers: impact, technologische haalbaarheid, economisch perspectief en prijs-kwaliteit. De beste ideeën mogen binnen fase I een haalbaarheidsonderzoek verrichten. De beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen vervolgens in fase II de kans om in opdracht van een organisatie een prototype te ontwikkelen en demonstreren.

Hezelburcht begeleidde BitSensor succesvol bij het aanvragen van Fase I en II subsidie vanuit SBIR.

Wij kijken terug op een fijne, laagdrempelige samenwerking. De specifieke kennis en expertise van Hezelburcht heeft ons super geholpen. Onze adviseurs waren zelfs via WhatsApp direct bereikbaar! Vanuit het ICT specialisme hielpen ze ons bij het vertalen van de technologie en ontwikkeling naar een winnende aanvraag. Dankzij Hezelburcht hebben wij een hoogwaardige, succesvolle topaanvraag ingediend binnen SBIR Fase II! - Alex Dings en Ruben van Vreeland, co-founders van BitSensor