Allego
Sinds 2013 werkt Allego aan slimme laadoplossingen en e-mobility met bijbehorende services voor elektrisch vervoer. De focus ligt op het installeren, exploiteren, monitoren en onderhouden van de laadinfrastructuur voor zowel steden, bedrijven als consumenten. Inmiddels is Allego gegroeid tot één van de meest toonaangevende leveranciers van laadoplossingen in Europa met ruim 14.000 laadpunten in haar netwerk.
Elektrisch vervoer en een open laadinfrastructuur
Nederland is één van de koplopers op het gebied van elektrisch vervoer. Het is de verwachting dat het aantal elektrische voertuigen, en daarmee ook de laadinfrastructuur, aankomende jaren fors gaat toenemen. In Nederland beslaan openbare laadpalen een groot deel van de laadinfrastructuur. Anders dan bij de huishoudelijke energieaansluiting heeft de consument voor het opladen van zijn of haar auto op een openbare laadpaal echter geen keuzevrijheid. Waar hij voor zijn huisaansluiting een weloverwogen keuze kan maken op basis van prijs en bijvoorbeeld duurzaamheid, is dat bij de laadpaal helaas (nog) niet mogelijk.
E-rijders krijgen bij een laadsessie dus automatisch de energie van de leverancier die een contract heeft afgesloten met de exploitant van de betreffende laadpaal. Tot op heden is het niet mogelijk om meerdere energieleveranciers toe te laten op de laadpaal en consumenten te laten kiezen. Dit creëert een aantal onwenselijke uitkomsten voor alle betrokkenen in de keten, maar belemmert bovenal transparante en competitieve proposities voor elektrisch laden. Allego wil hier samen met EXE, EnergyZero, Vandebron, Nieuwestroom en Mijndomein verandering in brengen.
Intelligente oplossing ontwikkelen met Urban Energy subsidie
Allego en de projectpartners ontwikkelen namelijk een intelligent softwarematig platform, waarmee het mogelijk wordt om meerdere energieleveranciers toe te laten op één laadpaal. Een direct gevolg hiervan is dat de concurrentie toeneemt en de lock-in situatie van e-mobility wordt doorbroken. De beoogde oplossing wordt in pilotvorm in de gemeente Arnhem getoetst met 150 laadpalen.
In de pilot krijgen deelnemers de keuze tussen drie energieleveranciers: Vandebron, Nieuwestroom en Mijndomein Energie. Door deze keuzevrijheid worden energieleveranciers gedwongen om de consumenten te overtuigen met duurzame én innovatieve proposities. Bij een succesvolle proef wordt de keuze en het aantal laadpalen in de toekomst uitgebreid. Kijk voor meer informatie over het pilotproject op www.openlaadpaal.nl.
Best beoordeelde aanvraag: TSE Urban Energy 2018
Hezelburcht is vanaf het begin van de aanvraag betrokken geweest om de partijen te ondersteunen bij de subsidieaanvraag. Vanwege de vroege betrokkenheid van Hezelburcht en de te realiseren impact van het project, is er een hoogwaardige Urban Energy aanvraag ontstaan. Zo mooi, dat RVO de Topsector Energie (TSE) aanvraag heeft beoordeeld als beste binnen programmalijn 5 van Urban Energy.
Een prachtig resultaat waar zowel Allego en haar projectpartners EXE, Vandebron, MijnDomein Energie, EnergyZero en Nieuwestroom als wij zelf erg trots op zijn!