Vijf nieuwe NWO KIC calls in 2025 aangekondigd

NWO heeft aangekondigd dat er in 2025 vijf nieuwe oproepen binnen de hoofdlijn Missie van NWO Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) programma komen. Projecten komen in aanmerking als ze bijdragen aan verschillende maatschappelijke uitdagingen. Naar verwachting openen de oproepen in het eerste kwartaal van het jaar 2025.

NWO KIC thema’s

NWO heeft de thema’s die de basis van deze calls vormen al gepubliceerd, om potentiële aanmelders en geïnteresseerde op tijd te informeren. Per oproep is er een budget tussen de € 6 à € 7 miljoen aan financiering beschikbaar. Daarnaast wordt er ook cofinanciering gevraagd. Dit ligt gemiddeld tussen de 10% en 30%, waarvan minimaal de helft privaat is. De volgende thema’s komen aan bod;

1. Biomedische diversiteit

De diversiteit aan biochemische stoffen is enorm en moleculen spelen een cruciale rol in de biologie en in de interactie van organismen met hun omgeving. Echter blijft een groot deel onbenut en zijn fundamentele aspecten van deze biochemische stoffen nog onbekend. Dit thema draagt daarom bij aan de maatschappelijke en ecologische uitdagingen door het potentieel van de biochemische diversiteit dat op aarde aanwezig is beter te begrijpen en te benutten. Dit door de biosynthese beter te begrijpen en deze kennis in te zetten.

2. Consumentengedrag als sleutel voor de transitie naar een circulaire economie

De huidige levensstijl in Nederland is een groot onderdeel van de milieuproblemen die momenteel spelen, zoals klimaatverandering, vervuiling en verlies van biodiversiteit. Uit onderzoek van IPCC blijkt dat gedragsverandering kan zorgen voor een drastische vermindering van broeikasgasuitstoten. Dit thema focust op het verkrijgen van inzichten in welke maatregelen er effect hebben op het bevorderen van een circulair consumentengedrag en hoe deze ingezet kunnen worden.

3. Medicijnen uit medicijnen

Farmaceutische producten bestaan voor het grootste deel uit primaire grondstoffen. Binnen de farmaceutische sector worden er veel medicijnen jaarlijks vernietigd, wat een hoop verspilling met zich meebrengt. Daarom focust dit thema op de transformatie en het herontwerpen van de medicijnketen.

4. Data spaces voor de energietransitie

De transitie naar duurzame energie zorgt ervoor dat er steeds meer decentraal energie wordt opgewekt, verbruikt en opgeslagen. Hier komt ook meer interactie met verschillende systemen uit andere regio’s of landen bij kijken. Het thema draait om het faciliteren van een goede overgang van centrale energiesystemen naar (deels) decentrale energiesystemen.

5. Smart Tech for Everyone, Everywhere

De centrale missie van de KIA Gezondheid en Zorg is het met vijf jaar in gezonde staat verlengen van de gemiddelde levensduur en de gezondheidsverschillen binnen de hoogste en laagste sociaaleconomische groepen met 30% verminderen. Dit thema richt zich op het ontwikkelen van ondersteunende technologieën (concepten, producten en diensten) die voor iedereen verkrijgbaar en betaalbaar zijn

Doel van NWO KIC calls 2025

Binnen de vijf nieuwe calls in 2025 ligt de focus op maatschappelijke uitdagingen zoals het beïnvloeden van consumentengedrag voor een circulaire economie en de ontwikkeling van data spaces voor de energietransitie. Kenmerkend aan deze oproepen is dat het draait om impactvolle onderzoeken die door consortia worden uitgevoerd. Dat zijn samenwerkingen tussen kennisinstellingen, private partijen en overheden.

Advies over NWO KIC mogelijkheden

Bent u van plan om aan de slag te gaan met impactvol onderzoek in samenwerking met andere partijen? Wellicht komt u in aanmerking voor de nieuwe NWO KIC calls die worden gepubliceerd in 2025. Onze specialisten hebben een hoop ervaring en kijken graag met u mee om de beste subsidiemogelijkheden voor u te ontdekken. Wilt u vrijblijvend een adviesgesprek inplannen met één van onze specialisten? Neem dan contact op via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00. U kunt ook uw gegevens achterlaten in onderstaande contactformulier.

Neem contact op

contact

Interesse in de nieuwe NWO KIC calls van 2025? Laat uw gegevens achter en één van onze specialisten neemt contact met u op