Tweede veiling voor groene waterstof via het Innovation Fund (IF24 Auction) gepubliceerd

CINEA heeft op 27 september de voorwaarden van de tweede EU-veiling (IF24 Auction) voor de productie van hernieuwbare waterstof gepubliceerd. Deze veiling is onderdeel van het Innovation Fund en biedt financieel voordeel voor organisaties die willen investeren in het produceren van groene waterstof. De IF24 Auction opent op 3 december 2024 en heeft € 1,2 miljard budget beschikbaar voor organisaties die gevestigd zijn in de EU (European Economic Area (EEA)).

Hoeveel subsidie is er aan te vragen binnen de IF24 Auction?

De bieders die succesvol in aanmerking komen krijgen een vaste vergoeding voor elke kg geproduceerde hernieuwbare waterstof. Tot maximaal tien jaar lang wordt de vergoeding uitbetaald. Deze subsidie overbrugd de kloof tussen de productiekosten en de prijs die consumenten op dit moment zijn om te betalen. Daarmee wordt het voor producenten interessant om te investeren in het produceren van hernieuwbare waterstof.

Nieuwe eisen en voorwaarden

Anders dan de eerste veiling is dat er nu ook beoordeeld wordt op de veerkrachtigheid van het project, waarbij er wordt gekeken naar goed leiderschap en het verbeteren van het concurrentievermogen van Europa. Daarnaast is ook veiligheid belangrijk, zodat alleen projecten die passende veiligheids- en cyberveiligheidsmaatregelen treffen in aanmerking komen. Daarnaast is het prijsplafond herzien, moet de toepasbaarheid een hoge volwassenheid hebben en is er specifiek € 200 miljoen van het budget beschikbaar gesteld voor projecten die hun waterstof leveren aan afnemers in de maritieme sector.

Wat is het Innovation Fund?

Het Innovation Fund is een groot Europees subsidieprogramma voor bedrijven die investeren in het ontwikkelen en demonstreren van koolstofarme technologieën. Het programma is in 2020 gelanceerd en zal ongeveer € 40 miljard budget vrijmaken voor de jaren 2020-2030. Kleinschalige projecten (CAPEX tussen € 2,5 miljoen en € 20 miljoen), middelgrote projecten (€ 20 miljoen tot € 100 miljoen) en grote projecten (groter dan € 100 miljoen) worden gesubsidieerd via het Innovation Fund. Inmiddels is er meer dan € 6,5 miljard toegekend aan meer dan 100 projecten.

Nieuw sinds 2023 is de EU veiling voor waterstof

De veiling voor hernieuwbare waterstof is een nieuw onderdeel sinds 2023 binnen het Innovation Fund. Bedrijven kunnen bieden voor een vaste premie voor het produceren van hernieuwbare waterstof. Het instrument is populair gebleken en gaat flink bijdragen bij het versnellen van de productie van waterstof in Europa.

Advies over de IF24 Auction?

Heeft uw organisatie interesse om te investeren in het produceren van hernieuwbare waterstof? En wilt u graag advies van ervaren specialisten? De specialisten van Hezelburcht hebben diverse projecten succesvol ondersteund bij het aanvragen van Innovation Fund subsidie. Neem dan contact op via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00 voor meer informatie.

Neem contact op

Contact

Advies over de EU-veiling voor waterstof? Neem contact op met onze Innovation Fund specialisten! We staan u graag te woord: