Technologie en innovatie op Teknowlogy
“Knowledge, Innovation, Impact”. Termen die Hezelburcht consultants Anne Koopman en Marlieke van Kesteren dagelijks tegenkomen. Een bezoekje aan Teknowlogy – een evenement georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gefocust op innovatieve technologie met maatschappelijke impact – kon dus ook dit jaar niet ontbreken.
Teknowlogy door de ogen van onze collega’s Marlieke en Anne
Tijdens de openingssessie van Teknowlogy vertelde Prof. “Global History and Sustainability Transitions” Johan Schot van Universiteit Utrecht ons over de geschiedenis van de auto. Van een accessoire voor de elite en een manier om het toerisme buiten de stad aan te wakkeren tot een heuse vrouwenauto met bloemen: we werden door Schot meegenomen in de (soms absurde) manier waarop de auto ons leven is binnengedrongen. Uiteindelijk werden we gevraagd ons een toekomst zonder auto voor te stellen: hoe zou deze eruit zien?
Na de openingssessie was er de mogelijkheid om te struinen over de innovatiemarkt, waar verschillende (NWO-gefinancierde) projecten hun voortgang of resultaten presenteerden. Een greep uit de projecten: yoghurt van veldboon, een serious game om tomaten- en komkommerteelt te leren, een dialoogtrainer op basis van AI en een scanmethode voor het aanmeten van ortheses (uitwendige hulpmiddelen). Ook kon men een podcast-opname bijwonen of aanschuiven bij één van de break-out sessies over bijvoorbeeld entrepeneur worden, interdisciplinair werken en de financiering van innovatief onderzoek en ontwikkeling.
Een hoogtepunt van de dag zijn altijd de Open Mind pitches. Het onderzoeksprogramma Open Mind stimuleert onderzoekers om out-of-the-box onderzoeksideeën te verzinnen die bijdragen aan creatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke problemen. De 15 finalisten mogen hun ideeën pitchen tijdens Teknowlogy en de 7 winnaars worden bekendgemaakt aan het eind van de dag.
Na een originele lunch (aubergine-kebab, vegetarische poké-bowls of toch gewoon een broodje?) volgde er nog een ronde break-out sessies. Het programma zorgt altijd voor verrassingen; zo stond “The future of healthcare” in het teken van TOEKOMSTBEELDEN, een project waarin filmmakers, mantelzorgers, wetenschappers, zorgmedewerkers en ouderen samenwerkten om korte films te maken over de mogelijke toekomstige rol van technische innovaties in de zorg. Het was een onverwacht ontroerende sessie, waarin het belang van interdisciplinaire samenwerking goed uitgelicht werd.
Dit belang werd ook benadrukt door Dr. Lotte Krabbenborg in de plenaire afsluiting. Krabbenborg onderzoekt het acceptatieproces van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen zoals nanotechnologie en genoombewerking en welke invloed burgers (kunnen) hebben op dit proces. In dit werk is het voor haar als sociaal wetenschapper cruciaal dat ze samenwerkt met o.a. wetenschappers uit andere disciplines, ingenieurs, bedrijven, publieke organisaties en burgers. Haar aansporingen tot samenwerking en het serieus nemen van maatschappelijke weerstand waren zeer relevant voor Teknowlogy, wat in het teken staat van het bereiken van maatschappelijke impact met technologische innovaties.
Alle indrukken en lessen konden we tot slot verwerken en bespreken op de netwerkborrel. Het was weer een interessante, inspirerende, verrassende, en vooral leuke dag!