Subsidies voor waterstofprojecten in 2025
Om de huidige maatschappij verder te verduurzamen wordt er volop ingezet op het ontwikkelen van energiebesparende innovaties, zoals waterstof. Ook de Nederlandse overheid stimuleert deze ontwikkelingen om in 2050 volledig gebruik te maken van duurzame energiebronnen en te voldoen aan de klimaatdoelen. Waterstof is dus ook een belangrijke ontwikkeling, aangezien we niet afhankelijk kunnen zijn van alleen elektriciteitsbronnen. Om deze reden zijn er in 2025 ook weer een hoop subsidies voor het ontwikkelen, testen en toepassen van waterstofprojecten, voor verschillende type projecten en organisaties. Benieuwd welke regeling u kunt gebruiken voor uw project? Bekijk de verschillende mogelijkheden!
- Subsidie voor waterstof consortia en waterstof innovatietrajecten
- Subsidie voor wetenschappelijk onderzoek naar waterstof
- Subsidie voor waterstof pilot- en demonstratieprojecten
- Subsidie voor waterstofprojecten in de industriesector
- Subsidie voor bewezen waterstofprojecten
- Subsidie voor waterstoftankstations en -voertuigen
- Subsidie voor het bouwen van waterstoffabrieken (elektrolysers) in Nederland
MOOI (Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie)
Vooruitstrevende consortia kunnen met ondersteuning van MOOI subsidie projectideeën waarmee CO2-reductie wordt gerealiseerd onderzoeken en ontwikkelen. Projecten gericht op waterstof, waardoor CO2-uitstoot wordt verminderd, kunnen dus ook gebruik maken van MOOI subsidie. Er zijn drie thema’s: elektriciteit, gebouwde omgeving en industrie. Vanaf 2025 worden projecten die eerder onder HER+ subsidie vielen, gecontinueerd binnen MOOI en DEI+ subsidie. Hier werd eerder gefocust op innovatietrajecten die leiden tot CO2-vermindering en dus ook het produceren van waterstof.
NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek)
NWO is speciaal voor Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen die wetenschappelijk onderzoek doen. Onder NWO vallen verschillende subsidieregelingen met ieder een eigen specificatie. Zo kunnen samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen en bedrijven subsidie ontvangen uit NWO KIC, ambitieuze en talentvolle onderzoekers uit NWO-Talentprogramma en ontvangen toepassingsgerichte wetenschappelijke onderzoeken subsidie uit NWO Open technologieprogramma. Verschillende thema’s kunnen gebruik maken van NWO subsidie, energiebesparende innovaties dus ook. Wanneer u als Nederlandse universiteit of kennisinstelling wetenschappelijk onderzoek uitvoert binnen de waterstofontwikkeling, is NWO subsidie een interessante subsidieregeling.
DEI+ (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie)
Wanneer u als bedrijf wilt verduurzamen door minder energie te verbruiken in het productieproces of nieuwe technieken voor efficiënt energieverbruik wit ontwikkelen, kan DEI+ subsidie interessant zijn. Hier worden pilot- en demonstratieprojecten ondersteund die leiden tot energiebesparing, CO2-reductie of het opwekken van duurzame energie. Binnen de regeling zijn verschillende thema’s, waaronder ook waterstof en groene chemie. Hieronder kunnen dus pilot- en demonstratieprojecten gericht op waterstofinnovaties subsidie verkrijgen.
TSE Industrie studies
Industriebedrijven die willen verduurzamen kunnen via TSE Industrie Studies subsidie aanvragen voor drie typen studies om CO2-uitstoten te reduceren. Dit kunnen haalbaarheidsstudies zijn, milieustudies of andere vergelijkbare studies. Binnen dit programma horen twee programmalijnen: 1 ‘CO2-reducerende maatregelen in de industrie anders dan waterstof en groene chemie’ en 2 ‘waterstof en groene chemie’. Voor projecten gericht op waterstof en groene chemie is € 10 miljoen beschikbaar en kan van 1 mei 2025 tot en met 31 maart 2025 aangevraagd worden.
VEKI (Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie)
Industriebedrijven kunnen via subsidieregeling VEKI subsidie aanvragen voor CO2-besparende technieken die al bewezen zijn en klaar zijn om de markt op te gaan. Hierbij gaat het wel op investeringen waarvan de terugverdientijd langer is dan vijf jaar. Er zijn vier thema’s waar projecten onder kunnen vallen: energie-efficiëntie, recycling/hergebruiken van afval, lokale infrastructuurvoorzieningen en overige CO2-besparende maatregelen. Zo kunnen bedrijven die bijvoorbeeld waterstof als hernieuwbare energie willen gebruiken voor installaties, apparatuur of machines gebruik maken van VEKI subsidie.
SWiM (subsidieregeling Waterstof in mobiliteit)
Wanneer u als bedrijf fossiele brandstof wilt vervangen door waterstof, is subsidieregeling SWiM mogelijk interessant. Hiermee kunnen zowel waterstoftankstations gebouwd worden als voertuigen op waterstof aangeschaft worden, met de focus op zwaar vervoer. De regeling kan gebruikt worden door samenwerkingsverbanden van ondernemingen. In 2025 is het mogelijk om van 1 april tot en met 7 mei 2025 subsidie hiervoor aan te vragen en is in totaal een budget van € 40 miljoen beschikbaar.
OWE (subsidieregeling grootschalige productie volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse)
Via OWE subsidie wordt de bouw van waterstoffabrieken (elektrolysers) in Nederland gestimuleerd en ondersteund. De regeling bestaat uit twee delen: investeringsdeel en exploitatiedeel. Het investeringsdeel vergoedt kosten voor het realiseren van de productie-installatie, oftewel het bouwen van de elektrolyse. Het exploitatiedeel vergoedt het verschil aan kosten voor het opwekken van hernieuwbare waterstof, aangezien dit meer kosten met zich meebrengt dan opwekken op aardgas. Hiermee worden de extra kosten dus gecompenseerd.
Nationale en internationale waterstofregelingen
In Nederland zijn er een hoop nationale regelingen beschikbaar voor energiebesparende innovaties en waterstoftechnieken. Naast de nationale regelingen zijn er ook verschillende internationale regelingen voor het ontwikkelen van waterstofinnovaties, demonstratieprojecten, het produceren van waterstof en verschillende samenwerkingen hierin. Bekijk hier een overzicht van verschillende nationale en internationale verduurzamingsregelingen die ingezet kunnen worden bij waterstof gerelateerde projecten.
Subsidies voor waterstofprojecten in 2025?
Zoals u kunt zien zijn er een hoop subsidies voor waterstofprojecten in 2025. Naast de waterstofprojecten kunnen een hoop subsidies natuurlijk ook ingezet worden voor andere CO2-reducerende- en verduurzamingsprojecten. Zo kan er met NWO subsidie wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar verschillende methodes van energiebesparende innovaties, DEI+ kan gebruikt worden voor diverse energiebesparende demonstratieprojecten en de TSE subsidies voor verschillende verduurzamingsstudies binnen de industriesector. Wilt u graag sparren over uw subsidiemogelijkheden voor specifiek waterstofprojecten of andere energiebesparende projecten? Neem dan contact op via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00 om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen. Onze specialisten helpen u graag verder!