Subsidiebudget van SWIM 2024 ruim overvraagd

Het subsidiebudget voor Subsidieregeling Waterstof In Mobiliteit (SWIM) 2024 is ruim overvraagd. De regeling was van 15 juli tot en met 6 september 2024 geopend voor aanvragen, met een budget van € 22 miljoen. Na 6 september bleek er bijna dubbel zoveel aangevraagd te zijn. De ingediende aanvragen worden beoordeeld op diverse criteria en uitgekeerd op rangschikking.

Subsidieregeling Waterstof In Mobiliteit (SWIM)

Subsidieregeling SWIM is onderdeel van de Tijdelijke Subsidieregeling Zero-Emissie Mobiliteit (TSZEM). De subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven die waterstof-tankstations willen bouwen of voertuigen op waterstof willen aanschaffen. De focus ligt hierbij op de categorie zwaar vervoer. Bedrijven komen in aanmerking wanneer er in samenwerkingsverband wordt geïnvesteerd in waterstof.

Budget SWIM 2024 ruim overvraagd

Voor de openstelling van 15 juli 2024 tot en met 6 september 2024 was er een subsidiebudget van € 22 miljoen beschikbaar. Na het sluiten van de openstelling meldt de RVO dat er voor een bedrag van ruim € 39,2 miljoen aanvragen zijn ingediend. Dit is ruim € 17,2 miljoen meer dan het subsidiebudget.

Beoordelen van de ingediende aanvragen

Om te beoordelen welke ingediende aanvragen subsidie uitgekeerd krijgen, worden deze op verschillende criteria gerangschikt. Vervolgens keert het RVO op volgorde van deze rangschikking subsidie uit, tot het subsidiebudget op is. De volgende criteria worden hierbij meegenomen:

  • Effectiviteit en efficiëntie van het inzetten van de subsidie
  • Is de vergunningsaanvraag herroepelijk of niet
  • Kan de dag capaciteit van het tankstation opgeschaald worden
  • Zijn er afhankelijk van elkaar werkende tankpunten
  • Biedt het tankstation alleen hernieuwbare waterstof
  • De locatie van het waterstoftankstation (afhankelijk van andere aanvragen met dezelfde locatie)
  • De hoogte van het subsidiebudget dat aangevraagd wordt

Alternatieve subsidiemogelijkheden

Heeft u een SWIM aanvraag ingediend tijdens de openstelling in 2024? Vanwege de grote vraag is het mogelijk dat u tijdens deze openstelling buiten de boot valt. Echter zijn er nog veel andere subsidieregeling waar u wellicht voor in aanmerking komt. Onze specialisten hebben veel kennis van verschillende subsidieregelingen en kunnen u wellicht verder helpen. Ook kunt u de subsidiescan op onze website invullen om te achterhalen of u in aanmerking komt voor een andere regeling. Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek inplannen met één van onze specialisten? U kunt contact opnemen via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Neem contact op

contact

Wilt u meer informatie over subsidieregelingen betreft waterstof? Laat uw gegevens achter en één van onze specialisten neemt contact met u op