Steun voor de transitie naar emissieloos zwaar vervoer in Nederland

In ruim tien jaar tijd is Nederland uitgegroeid tot gidsland op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Organisaties als Allego, Fastned en ElaadNL hebben hier een grote rol in gespeeld. Inmiddels heeft een groot deel van de Nederlanders de transitie naar elektrisch rijden ondergaan, en het percentage nieuwverkopen van elektrische personenauto’s blijft toenemen. Duurzame varianten van stadsbussen en bestelwagens doen het eveneens goed. Zodra de emissievrije (zero emission zones) binnensteden in werking treden zal deze transitie, die al aardig onderweg is, nog sneller gaan. De transitie naar elektrische aandrijving voor zwaar vervoer zoals vrachtwagens is echter nog verder weg. Het ontbreekt namelijk aan twee belangrijke zaken:

  1. Een aanbod van geschikte vrachtwagens met een brandstofcel en/of batterijen;
  2. Een dekkend en toegankelijk netwerk aan tank- en laadplekken voor elektrische vrachtwagens.

Omdat vrachtwagens op dit moment 26% van de emissies van al het wegverkeer in Europa vertegenwoordigen, ondanks dat ze maar 2% van het aantal voertuigen uitmaken, is de transitie naar duurzaam vrachtverkeer enorm belangrijk. De Nederlandse overheid lanceert daarom diverse subsidieprogramma’s om de sector te ondersteunen bij het ontwikkelen van oplossingen. Een overzicht van de steunmaatregelen:

Nieuw! SPuLA subsidie voor realisatie laadstations voor zware elektrische voertuigen

Recent is door de RVO de Subsidie Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPuLa) aangekondigd. Deze subsidie gaat in het najaar van 2024 van start. Het doel van deze regeling is om ondernemers/laadpaalexploitanten te ondersteunen bij het doorbreken van het kip-en-ei probleem. Voor ondernemers is het nu simpelweg niet interessant om een laadstation te starten voor zware elektrische voertuigen zonder zware elektrische voertuigen op de weg. En voor transportbedrijven is het niet interessant om te investeren in deze vrachtwagens, zonder dat de laadinfrastructuur er is.

Publiek toegankelijke laadpalen met minimaal 200 kW vermogen komen in aanmerking voor deze subsidie. Om ervoor te zorgen dat deze laadpalen verspreid door het land gerealiseerd worden, kunnen er maximaal twee laadlocaties per week, per aanvrager en per postcodegebied in aanmerking komen voor deze subsidie.

Voor wie is SpuLA subsidie?

De regeling staat open voor iedereen die wil investeren in 24/7 openbaar toegankelijke laadstations. Dat kunnen partijen zijn die al actief zijn in laadinfrastructuur of tankstations, maar ook bijvoorbeeld beheerders van bedrijventerreinen die zo elektrificatie van de vloot van hun huurders mogelijk maken

Met SPuLa probeert de overheid een steentje bij te dragen aan versnelling van de uitrol van openbaar toegankelijke snellaad-infrastructuur voor zwaar vervoer. En er ook op toe te zien dat er een goede verdeling van snellaadstations over Nederland ontstaat.

SWIM subsidie: voor investeringen in waterstofvoertuigen en het ontwikkelen van waterstoftankstations

De Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM subsidie) ondersteunt ondernemers bij het aanschaffen van vrachtwagens en ander zwaar vervoer die op waterstof rijden. En voor partijen die waterstoftankstations willen bouwen. De regeling heeft enkele vertragingen opgelopen, maar moet deze zomer opengaan voor aanvragen.

AanZET-regeling voor de aanschaf van emissieloze vrachtwagens

Voor de aanschaf emissloze vrachtwagens, vrachtwagens op een elektromotor, is de AanZET-regeling beschikbaar. Deze subsidie vergoedt de meerkosten van vrachtwagens met voertuigcategorie N2 & N3 ten opzichte van een dieselvrachtwagen. Alle Nederlandse bedrijven en non-profit organisaties die een nieuwe emissieloze vrachtwagen willen aanschaffen kunnen de subsidie aanvragen.

Tijdelijke subsidieregeling TSAET voor investeringen in emissieloze touringcars

Voor touringcars, ook in de categorie ‘zwaar vervoer’, komt later dit jaar de nieuwe Tijdelijke Subsidieregeling Aanschaf Emissieloze Touringcars (TSAET). Deze tijdelijke regeling ondersteunt de aanschaf van emissieloze touringcars met voertuigcategorie M3.

Bijkomende problemen

Al deze zware voertuigen stellen specifieke eisen aan de laadinfrastructuur. Zo is er onlangs een speciale (laad)connector ontwikkeld voor vermogens boven de 1 MegaWatt (MW). En dan heb je nog het probleem dat vrachtwagens meer ruimte nodig hebben om te parkeren en weg te rijden. Allemaal net wat ingewikkelder dan bij personenauto’s. Daarom heeft de overheid meer prioriteit met het bouwen van nieuwe laadstations voor zwaar vervoer dan voor personenauto’s.

Wilt u investeren of bijdragen aan deze transitie?

Heeft u een plan dat bijdraagt aan oplossingen voor deze transitie binnen het zwaar vervoer? Of wilt u zelf investeren in emissieloze zware voertuigen? Onze automotive specialisten staan u graag te woord voor een vrijblijvend adviesgesprek over de mogelijkheden. Neem contact op via info@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00.

Neem contact op

Contact

Heeft u vragen over deze subsidies voor emissieloos zwaar vervoer? Heeft u zelf investeringen gepland staan? Onze automotive specialisten helpen u graag bij het optimaliseren van de subsidiemogelijkheden. Vul uw gegevens in voor een kennismaking: