SecFund: nieuw investeringsfonds voor Defensie-innovaties

Het ministerie van Defensie heeft een nieuw investeringsfonds aangekondigd: het SecFund (Security Fund). Het fonds helpt startups, scale-ups en mkb’ers met innovatieprojecten voor het ontwikkelen van nieuwe producten die voor zowel de civiele sector als voor de defensiesector nuttig zijn. Met een fondsvermogen van € 100 miljoen zal het SecFund naar verwachting in januari 2025 voor het eerst worden opengesteld.

Vroege fase financiering

Het SecFund ondersteunt startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers door het verstrekken van cruciale vroege fase financiering die oploopt tot maximaal € 5 miljoen per onderneming. Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt namelijk dat innovatieve bedrijven in de defensiesector vaker een drempel ervaren bij het verkrijgen van financiering in vergelijking met bedrijven in andere sectoren. Enerzijds omdat de kapitaalbehoefte van hen zeer groot is, anderzijds omdat financiers terughoudend zijn met investeringen in de defensie-industrie. Het SecFund moet deze drempel wegnemen.

SecFund voor dual-use ontwikkelingen

Het SecFund richt zich op innovaties in het veiligheidsdomein die bijdragen aan de behoeftes van Defensie. Hierbij wordt nadrukkelijk ingezet op dual-use ontwikkelingen die in zowel de veiligheidssector als de civiele sector kunnen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde radiotechnologie, LiFi of technologie die installaties geluidsarm kan maken.

Vijf focusgebieden

Met het SecFund zet Defensie in op vijf focusgebieden van innovatie:

  • Intelligente systemen
  • Sensoren
  • Slimme materialen
  • Ruimtevaart
  • Quantum

Samenwerking tussen ministeries en ontwikkelingsmaatschappijen

Het SecFund is een samenwerking van de ministeries van Defensie en Economische Zaken en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). De uitvoering wordt belegd bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in samenwerking met de andere ROM’s.

SecFund financiering aanvragen

De contouren en aanvraagprocedures zullen richting de verwachtte eerste openstelling in januari 2025 volgen. Zodra hier meer over bekend is delen wij dat uiteraard op onze website. Bent u actief in de Defensie en veiligheidssector of ontwikkelt u producten met een dual-use capaciteit?  Dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor subsidie vanuit het Europees Defensie Fonds. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf en op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Neem contact op

Contact

Neem contact op, blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van het SecFund en ontdek of u in aanmerking komt.