Ruim € 32 miljoen subsidie beschikbaar voor ZonMw onderzoeksprogramma post-COVID

Het post-COVID programma is een nieuw initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met ZonMw. Het richt zich op de aanhoudende gezondheidsklachten die sommige mensen ervaren na herstel van een SARS-CoV-2 infectie, beter bekend als post-COVID symptomen. Het primaire doel van het programma is het vergroten van kennis en expertise op het gebied van diagnose, behandeling en zorgoptimalisatie voor post-COVID patiënten.

Post-COVID subsidieprogramma: onderzoek, kennisinfrastructuur en expertisenetwerk

Opbouw subsidieprogramma

Het programma is opgebouwd rond vier hoofdstrategieën om de doelstellingen te bereiken:

  1. Het versterken van de onderzoeksinfrastructuur: bevorderen van uitgebreid onderzoek naar post-COVID door het opzetten van een onderzoeks- en expertisenetwerk. Dit netwerk versnelt onderzoeksresultaten en verspreid snel kennis onder professionals in de gezondheidszorg en patiënten.
  2. Ontwikkelen van kennis over post-COVID: ontwikkelen van dringend noodzakelijke kennis over de oorzaken, diagnose en behandeling van post-COVID. Dit zal onder andere aansluiten bij onderzoek naar Myalgische Encefalomyelitis/Chronische Vermoeidheidssyndroom (ME/CFS) en andere (post-infectieuze) aandoeningen die aanhoudende symptomen veroorzaken.
  3. Aanpassingen in de zorg: faciliteren van de (verdere) ontwikkeling en aanpassingen van de post-COVID patiëntenzorgorganisatie om de uitkomsten van patiënten te verbeteren en hun kwaliteit van leven te verhogen.
  4. Kennisverspreiding: het toegankelijk maken van ontwikkelde kennis en expertise voor zorgprofessionals en patiënten om een effectief gebruik ervan te garanderen.

Het programma is verdeeld in twee hoofdlijnen:

  1. Onderzoek infrastructuur en samenwerking: er wordt een onderzoeks- en expertisenetwerk opgezet om onderzoeksresultaten te versnellen en efficiënte kennisoverdracht te garanderen. Het netwerk zal samenwerken met relevante belanghebbenden in beleid, onderzoek en praktijk.
  2. Onderzoeksprogramma: het onderzoeksprogramma zal worden onderverdeeld in zes thema’s die richting zullen geven aan het te financieren onderzoek. Deze thema’s zijn preklinisch biomedisch onderzoek, epidemiologisch onderzoek en diagnostiek, innovatieve behandelingen, zorgevaluatie, vervolgonderzoek/snelle vertaling, en beleid en actuele vragen.

Voor wie is het subsidieprogramma bedoeld?

Centraal in het programma staan individuen die lijden aan post-COVID symptomen. Er zal rekening gehouden worden met hun behoeften en ervaringen vanaf de ontwerpfase tot en met de implementatie. De betrokkenheid van organisaties die post-COVID patiënten vertegenwoordigen zorgt ervoor dat hun stem gedurende het hele proces wordt gehoord.

Post-COVID subsidieprogramma aanvragen

De subsidie-instrumenten omvatten voorstudies/ inventarisaties, open en/ of vraag gestuurde rondes, en praktijkstimulansen en beleidsvragen. Het programma heeft een totaal budget van ruim € 32 miljoen en loopt tot eind 2026. Het programma streeft ernaar om subsidierondes te plannen volgens onderstaand tijdschema. De planning kan worden aangepast op basis van actuele gebeurtenissen of voortschrijdend inzicht.

Wanneer? Wat?
Q3 2023 Vraaggestuurde subsidieronde gericht op het opzetten van het onderzoeks- en
expertisenetwerk
Q4 2023 Drie subsidierondes voor de volgende thema’s:

  • Preklinisch biomedisch onderzoek
  • Epidemiologisch onderzoek en diagnostiek
  • (Innovatieve) behandelingen

Thema’s kunnen waar van toepassing worden gecombineerd in subsidierondes

Q1 2024 Subsidieronde voor zorgevaluatie
Q4 2024 Subsidieronde voor vervolgonderzoek op basis van actuele en beleidsgerelateerde urgente vragen

Hezelburcht biedt ondersteuning

Heeft u vragen over het Post-COVID subsidieprogramma? Onze specialisten weten er alles van en staan u graag te woord. Neem contact op via info@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00.

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten: