Provincie Gelderland: begroting 2025

Op 24 september 2024 heeft de provincie Gelderland de begroting voor het jaar 2025 aan de Provinciale Staten aangeboden. In deze begroting is informatie verwerkt over mogelijke nieuwe subsidieregelingen voor het aankomende kalenderjaar. Hoewel de begroting nog niet definitief is, geeft het een beeld van de ontwikkelingen die gepland zijn in 2025. De belangrijkste subsidie-ontwikkelingen zetten we voor u op een rijtje:

Actieve mobiliteit

De provincie zet in op actieve mobiliteit. De subsidieregeling Grootschalige maatregelen op het hoofdfietsnet wordt gecontinueerd. Daarnaast zet de provincie met ingang van 2025 via een nieuwe subsidieregeling in op de verbetering van loop- en fietsroutes naar (kleinschalige) OV haltes om daarmee het gebruik van het openbaar vervoer te verbeteren. Het subsidiebudget voor deze nieuwe regeling is nog niet bekend.

Slimme en schone mobiliteit

Voor de realisatie van clean energy hubs werkt de provincie momenteel aan een subsidieregeling. Hiermee werkt de provincie aan en dekkend netwerk van clean energy hubs (duurzame tankstations voor het goederenvervoer) in Gelderland.

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid wordt verbonden aan ruimtelijke opgaven als wonen en werken om zo de leefbaarheid in de provincie te behouden en te verbeteren. Daarbij gaat het om het bereikbaar maken en houden van het landelijke gebied en de steden. Er komt een subsidieregeling voor de ondersteuning van gemeenten bij exploitatietekorten van veren. Hiermee wordt een structurele, financiële oplossing voor het voortbestaan van de veren in Gelderland geboden.

Terugdringen woningtekort

In 2025 worden 12.500 woningen toegevoegd om het woningtekort terug te dringen. Hierbij geldt dat 64% van de toe te voegen woningen betaalbaar moet zijn en minimaal 30% van de woningen in het sociale huursegment moet liggen. Er blijft subsidie beschikbaar voor het inhuren van extra capaciteit ter versnelling van de realisatie van woningen.

SteenGoed Benutten

SteenGoed Benutten wordt in 2025 voortgezet en de provincie heeft de ambitie om komend kalenderjaar ongeveer 10 transformatieprojecten met een financieel tekort vanuit dit programma in de uitvoering te ondersteunen.

Leefbaarheid

Voor 2025 heeft de provincie de ambitie om de leefbaarheid en sociale cohesie in dorpen en wijken te versterken. Dit door het afsluiten van 20 tot 30 wijken en dorpendeals. Daarnaast beoogt de provincie 3 tot 5 haalbaarheidsonderzoeken voor wijken en dorpendeals te subsidiëren. De subsidieregeling voor inwonersinitiatieven, uitgevoerd door het Oranje Fonds, wordt ook voortgezet in 2025.

Circulaire mestverwerking

Er komt een nieuwe tranche van de subsidieregeling Circulaire mestverwerking. Via deze regeling worden veehouderijbedrijven gestimuleerd om mest zo snel mogelijk uit de stal te verwijderen zodat deze daarna kan worden vergist. Dit om het restproduct van vergisting om te zetten naar een mineralenconcentraat dat kunstmest kan vervangen. Er is in 2025 een budget van € 2.4 miljoen beschikbaar voor deze regeling.

Erfgoed en cultuur

Binnen het Gelders programma Erfgoed en Cultuur is voor de regelingen Talentontwikkeling van professionals, Instandhouding gemeentelijke monumenten, Gelderse thematische verhaallijnen, Kleine musea en historische organisaties, Jeugdpodiumkunsten en Culturele infrastructuur en cultuur- en erfgoedparticipatie gezamenlijk een budget van € 8.4 miljoen beschikbaar. Laatstgenoemde regeling is een nieuw op te stellen regeling en heeft een meerjarig subsidieplafond tot en met 2027.

Toekomstbestendige bedrijventerreinen

De provincie heeft de ambitie om gemeenten en ondernemers te ondersteunen bij het toekomstbestendig maken van minimaal 40 bedrijventerreinen. Van deze 40 bedrijventerreinen wil de provincie 20 projecten in de uitvoering of planvorming subsidiëren vanuit de regeling Toekomstbestendige Bedrijventerreinen.

Uw subsidiemogelijkheden voor 2025 ontdekken?

De begroting voor 2025 van provincie Gelderland schetst een beeld van de ontwikkelingen die doorgevoerd zullen worden in het nieuwe kalenderjaar. Net als afgelopen jaar zullen er wederom verschillende openstellingen gepubliceerd worden, verdeeld over de verschillende sectoren. Bent u benieuwd wat uw subsidiemogelijkheden zijn voor het jaar 2025? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze specialisten om uw mogelijkheden te ontdekken. U kunt contact opnemen via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00. U kunt ook uw gegevens achterlaten via onderstaand contactformulier.

Neem contact op

contact

Benieuwd wat uw subsidiemogelijkheden zijn? Laat uw gegevens achter en één van onze specialisten neemt contact met u op