Prinsjesdag 2024: het belangrijkste subsidienieuws voor universiteiten en kennisinstellingen

Het kabinet heeft op 17 september 2024, Prinsjesdag, de plannen voor het jaar 2025 gepresenteerd via de Miljoenennota en Rijksbegroting. Investeren in de wetenschap is een belangrijk focusgebied om vooruitgang te boeken: van innovaties tot nieuwe medicijnen of duurzamere voedingsmiddelen. Onderzoeken van universiteiten en kennisinstellingen zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van Nederland. De belangrijkste subsidie-ontwikkelingen van Prinsjesdag 2024 voor universiteiten en kennisinstellingen worden voor u op een rijtje gezet:

Navigeer direct naar:

Nieuwe onderzoeksprogramma’s binnen ZonMw

Binnen subsidieregeling ZonMw zijn verschillende onderzoeksprogramma’s gestart op het gebied van de eerstelijnszorg. Hierbij gaat het om de volgende programma’s:

  • Onderzoek en kwaliteit in het eerstelijnsverblijf, geriatrische revalidatiezorg en gezondheidszorg voor specifieke patiëntgroepen met een meerjarig budget van € 15 miljoen
  • Academische werkplaatsen in de huisartsenzorg met een meerjarig budget van € 18,9 miljoen
  • Opleiden van klinische onderzoekers huisartsengeneeskunde, ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten met een meerjarig budget van € 10 miljoen
  • Academische werkplekken in de wijkverpleging met een budget van € 6 miljoen
  • Kwaliteitsverbetering in de wijkverpleging met een meerjarig budget van € 63 miljoen

Bekostiging NWO wordt naar beneden bijgesteld

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekostigt NWO en zorgt er hierdoor voor dat de doelstellingen worden behaald. Vanwege ombuigingen in het hoofdlijnenakkoord wordt de bekostiging aan NWO naar beneden bijgesteld: ter invulling van de bijstelling van de sectorenplannen van € 26,6 miljoen in 2030 en € 40,3 miljoen vanaf 2031. Deze opgave uit het Hoofdlijnenakkoord wordt namelijk ingevuld met het stopzetten van de startersbeurzen, en met deze ombuiging op de bekostiging van NWO.

Geen vierde en vijfde ronde Nationaal Groeifonds

Er is besloten om het Nationaal Groeifonds (NGF) geleidelijk stop te zetten en de vierde en vijfde ronde te laten vallen. Dit betekent dat de middelen van ronde vier en vijf komen te vervallen, wat voor een bezuiniging van € 6,8 miljard zorgt. Van dit bedrag komt € 5,5 miljard uit de periode tot en met 2029. De afspraken van ronde één tot en met drie worden nagekomen.

Nationaal Groeifonds Npuls

Nationaal Groeifonds Npuls werkt aan het verbeteren van de digitale vaardigheden van docenten en studenten binnen het mbo, hbo en wo. Voor NGF Npuls is een totaalbudget van € 560 miljoen beschikbaar, wat bedoeld is voor mbo, hbo en wo instellingen. Hiervan is € 140 miljoen definitief toegekend aan tranche 1 die tot midden 2025 loopt. Voor de periode hierna wat tot 2031 loopt is voorwaardelijk € 420 miljoen toegekend.

Aanvullende middelen beschikbaar voor Krimpregio’s 

Om de krimp binnen de mb0-sector tegen te gaan en de gevolgen hiervan op te vangen, zijn er extra middelen beschikbaar gesteld voor de jaren 2025 tot en met 2027. Instellingen die zich bevinden in de ergst krimpende regio’s en gevolgen hiervan ervaren, kunnen door middel van een regioplan aanspraak maken op deze extra middelen. In de begroting wordt voor ieder jaar € 30 miljoen ingecalculeerd. Eind 2024 wordt er naar verwachting een regeling hiervoor gepubliceerd.

Ontdek de gevolgen voor uw universiteit of kennisinstelling

Benieuwd of de aangekondigde wijzigingen invloed hebben op de projecten van uw universiteit of kennisinstelling? Onze specialisten kijken graag met u mee. U kunt contact opnemen via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00 voor verdere informatie.

Neem contact op

Disclaimer: dit artikel kan nog aan verandering onderhevig zijn.

contact

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen voor universiteiten en kennisinstellingen? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze specialisten