Prinsjesdag 2024: het belangrijkste subsidienieuws voor Gemeenten en Overheden

Het kabinet heeft op 17 september 2024, Prinsjesdag, de plannen voor het jaar 2025 gepresenteerd via de Miljoenennota en de Rijksbegroting. Mogelijk bieden deze plannen nieuwe subsidiekansen voor uw gemeente of overheidsinstelling. De belangrijkste subsidie-ontwikkelingen van Prinsjesdag 2024 voor gemeenten en overheden hebben we voor u op een rijtje gezet:

Navigeer direct naar:

Structureel 100.000 nieuwe woningen per jaar

Het kabinet zet in op het structureel bouwen van 100.000 nieuwe woningen per jaar. De komende vijf jaar wordt € 5 miljard euro beschikbaar gesteld voor woningbouw en €2,5 miljard voor infrastructurele ontsluiting. Dit bevestigt de grote woningbouw-opgave waar ons land voor staat. De exacte invulling van deze uitgaven is nog niet duidelijk. Er is wel sprake van een Woningbouwimpuls 2.0 vanuit de woningbouwmiddelen uit het hoofdlijnenakkoord. De verwachting is dat deze regeling hier een rol in gaat spelen.

DUMAVA: extra middelen en verschuiving budgetten

De DUMAVA subsidieregeling voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed krijgt vanuit het klimaatfonds extra middelen voor de jaren 2024-2030. Ook komen er middelen vrij voor energielabels in het maatschappelijk vastgoed en handhaving van de normering ter uitfasering van de slechtste labels.

Omdat de aanvragen minder hard lopen dan verwacht worden ook budgetten naar achteren geschoven. Zo wordt van het DUMAVA-budget voor scholen € 47 miljoen budget van 2024 naar 2027 door geschoven. Binnen het reguliere budget wordt er ruim € 100 miljoen budget verschoven van 2024 naar de jaren 2025, 2027 en 2028.

Extra geld beschikbaar voor opvang van Oekraïense ontheemden

De regelingen voor de opvang van Oekraïense ontheemden zijn verlengd tot maart 2027. De verlenging is het gevolg van de verlenging van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) tot 5 maart 2026. Daarnaast is de Tijdelijke Wet opvang ontheemden Oekraïne aangenomen, waardoor gemeenten tot een jaar na afloop van de RTB verantwoordelijk blijven voor de opvang van Oekraïense ontheemden. De ramingen voor de uitgaven met betrekking tot Oekraïne zijn daarom aangepast. Hierbij zijn extra bedragen van € 3 miljard voor 2026 en € 1,2 miljard euro voor 2027 toegevoegd voor de opvang van Oekraïense ontheemden.

Nieuwe subsidieregeling voor aansluiten huurwoningen op warmtenet

In 2025 worden diverse regelingen aangepast om de verduurzaming van huurwoningen verder te stimuleren. Ter vervanging van de subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH), en delen van de regelingen ISDE, DUMAVA en SVVE komt er per 1 april 2025 een nieuwe subsidie voor het aansluiten van huurwoningen op een warmtenet. Daarnaast wordt de subsidie verduurzaming en onderhoud (SVOH) voor particuliere verhuurders per 1 januari 2025 aangepast:

  • de looptijd van de regeling wordt verlengd tot 1 januari 2030
  • het aanvraagproces wordt vereenvoudigd
  • de regeling sluit beter aan bij de doelgroep

De nieuwe norm zorgt ervoor dat er vanaf 2029 geen woningen met energielabel E, F en G meer verhuurd mogen worden. Dit kan ertoe leiden dat deze subsidieregeling populairder gaat worden.

Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie

Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) is een samenwerkingsinitiatief tussen het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het programma helpt gemeenten bij de overgang naar duurzame warmte door het beschikbaar stellen van kennis en expertise over het ontwikkelen en uitvoeren van lokale warmtetransitieprojecten. Binnen het NPLW is er een regionale ondersteuningsstructuur opgenomen, waarvoor in 2025 € 9 miljoen beschikbaar is.

€ 27,3 miljoen budget in 2025 voor Domeinoverstijgend Samenwerken

Binnen de Specifieke Uitkering Domeinoverstijgend Samenwerken (SPUK DOS) is in 2025 €27,3 miljoen budget beschikbaar. De SPUK DOS regeling stimuleert domeinoverstijgende samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekersaars en zorgkantoren met als doel een betere zorg thuis zodat zorg in verpleeghuizen en andere zorginstellingen kan worden uitgesteld of voorkomen.

Nieuwe subsidieregeling ‘Opleiden in de wijkverpleging’

In 2025 wordt de nieuwe subsidieregeling ‘Opleiden in de wijkverpleging’ geïntroduceerd. Het betreft een regeling die gericht is op werkgeverskosten voor opleiden in de wijkverpleging. Hiermee wil het kabinet de vernieuwde opleidingsstructuur in de wijkverpleging structureel bestendigen. Er wordt van 2025 t/m 2029 jaarlijks € 60 miljoen beschikbaar gesteld binnen deze regeling.

Vernieuwde subsidieregeling voor aanbieden verrijkt onderwijs

Binnen het Sociaal Domein komt er een vernieuwde subsidieregeling voor het programma School & Omgeving. Met de subsidie kunnen scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties verrijkt onderwijs aanbieden aan leerlingen. Scholen met de 5% hoogste relatieve onderwijsachterstandsscore hebben hierbij prioriteit.

Nieuwe openstellingen voor geclusterde en zorggeschikte woningen 

In 2025 worden er verschillende subsidieregelingen weer opnieuw opengesteld, om de bouw van geclusterde en zorggeschikte woningen te realiseren. Het doel is om 80.000 geclusterde woningen en 40.000 zorggeschikte woningen te bouwen. De volgende regelingen gaan hierbij ondersteunen:

  • Subsidieregeling Intergenerationeel Wonen (SIW)
  • Subsidieregeling Zorggeschikte Woningen (SZGW)

Ontdek de gevolgen voor uw Gemeente of Overheidsinstelling

De ontwikkelingen gepresenteerd op Prinsjesdag 2024 kunnen veranderingen voor gemeenten en overheden met zich meebrengen. Het subsidienieuws verwerkt in de Miljoenennota en Rijksbegroting kan gevolgen hebben voor uw gemeente of overheidsinstelling. Benieuwd wat dit voor u betekent? Onze specialisten staan u graag te woord. U kunt contact opnemen via info@hezelburcht.com of bellen naar 088 495 20 00 voor verdere informatie.

Neem contact op

Disclaimer: dit artikel kan nog aan verandering onderhevig zijn.

contact

Benieuwd wat deze ontwikkelingen voor u betekent? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze specialisten