Prinsjesdag 2024: het belangrijkste subsidienieuws voor bedrijven

Het kabinet heeft op 17 september 2024, Prinsjesdag, de plannen voor het jaar 2025 gepresenteerd via de Miljoenennota en Rijksbegroting. Veel veranderingen hebben ook dit jaar weer betrekking op het klimaat. We hebben het belangrijkste subsidienieuws van Prinsjesdag 2024 voor bedrijven voor u op een rijtje gezet:

Navigeer direct naar:

WBSO ongewijzigd

De WBSO regeling gaat in 2025 ongewijzigd verder met een budget van € 1,582 miljard. De parameters van 32% voor de eerste schijf en 16% voor de tweede schijf blijven gelijk.

Nieuw budget voor regelingen SET en STOZ

Voor 2025 is er een budget van € 24,9 miljoen beschikbaar gesteld voor regeling SET (Stimuleringsregeling E-health Thuis) en STOZ (Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg). Subsidieregeling STOZ, opvolger van SET, heeft als doel het stimuleren van activiteiten om de zorg- en ondersteuningsprocessen anders in te richten door middel van digitale en hybride processen. Over de gehele periode van STOZ 2025-2029 is een totaalbudget van € 54 miljoen beschikbaar gesteld.

DUTCH project vanuit Nationaal Groeifonds

Voor het jaar 2025 is een budget van € 16,8 miljoen beschikbaar gesteld voor het DUTCH project. Dit project is gericht op innovatie van bij- en omscholing van zorgprofessionals via digitale trainingen en simulaties. Het subsidiebudget is beschikbaar gesteld vanuit het Nationaal Groeifonds (NGF). Het doel van DUTCH is om door middel van (digitale) simulatie-onderwijs meer en versneld zorgmedewerkers op de leiden. In 2024 werd er vooral gefocust en geïnvesteerd in het ontwikkelen van het programma. In 2025 is er budget beschikbaar gesteld om het programmamanagement voor de uitvoering van consortia voort te zetten en een eerste set stimulatiemodules te ontwikkelen waarom alle simulatiemodules beschikbaar worden voor heel het land.

DEI+: verhoging budget en nieuw thema

Het maximale subsidiebedrag in de huidige openstelling van de DEI+ is verhoogd naar € 30 miljoen. Naast de huidige thema’s waarin een project actief moet zijn, wordt nu een thema toegevoegd; innovatieve klimaattechnologieën voor de industrie.

Nieuwe subsidieregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI)

Er is een nieuwe regeling aangekondigd: Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI). Dit is een regeling die nieuwe complexe verduurzamingsinvesteringen kan ondersteunen. Het is gericht op grotere CO₂-reducerende projecten met alternatieve technologieën. Vaak vallen deze projecten net buiten andere regelingen vanwege een uniek karakter. Naar verwachting opent deze nieuwe regeling voor het eerst in 2025.

HER+ wordt gecontinueerd via de DEI+ en MOOI

De laatste openstelling van subsidieregeling Hernieuwbare Energietransitie (HER+) heeft in 2023 plaatsgevonden. Het voor 2025 gereserveerde budget vanuit deze laatste openstelling wordt vervolgens gecontinueerd vanuit de regelingen DEI+ en MOOI. In 2025 zal er naar verwachting geen standaard MOOI regeling zijn.

Meer budget voor subsidies duurzame mobiliteit: SSEB en AanZET

Zowel de Subsidieregeling Schoon en Emmissieloos Bouwmaterieel (SSEB) als de AanZET subsidie krijgen in 2025 meer budget toegekend:

  • Er is nu € 66,7 miljoen begroot voor de Subsidieregeling Schoon en Emmissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Voor laadinfrastructuur in de bouw is vanuit het klimaatfonds nog eens € 11,3 miljoen extra beschikbaar gesteld binnen de SSEB. Dit is nodig voor onder andere stikstof- en CO₂-reductie.
  • Voor subsidieregeling AanZET is een budget van ruim € 90 miljoen beschikbaar gesteld voor het jaar 2025.

Minder budget voor ontwikkeling van batterijen en groene waterstof

In het hoofdlijnenakkoord is gepubliceerd dat er € 1,2 miljard bezuinigd gaat worden op de middelen voor de ontwikkeling van batterijen en groene waterstof. Verder wordt er een extra budget van € 9,5 miljard beschikbaar gesteld voor kernenergie. Met dit bedrag worden vier nieuwe kerncentrales gebouwd tot en met 2035.

EIA budget met € 10 miljoen verlaagd

Het subsidiebudget van de Energie-investeringsaftrek (EIA) gaat naar beneden. In de jaren 2025 tot en met 2028 wordt dit met € 10 miljoen verlaagd. In 2029 vindt er een verlaging van € 2 miljoen plaats. Dit heeft te maken met de langzame opkomst van de CO₂-heffing glastuinbouw.

Drie nieuwe categorieën binnen de SDE++

Binnen subsidieregeling SDE++ zijn drie nieuwe categorieën voor het elektrificeren van de industrie aangekondigd:

  • Thermische opslag hoge temperatuurwarmte
  • Proces geïntegreerde warmtepomp
  • Waterstofproductie door middel van elektrolyse op basis van een ‘power purchase agreement’

Vanuit de industrie was een sterke wens om de geïntegreerde warmtepomp op te nemen in de regeling. Er wordt verwacht dat er veel bedrijven uit het zesde cluster hierdoor belangrijke verduurzamingsstappen kunnen zetten.

Wijziging aanvraagproces MIA\Vamil

Eerder werd het aanvraagproces van subsidieregeling MIA\Vamil geëvalueerd en werden aanpassingen aanbevolen. Inmiddels is er besloten om de voorgestelde wijzigingen door te voeren en het aanvraagproces gelijk te trekken met die van EIA. Dit betekent dat in de toekomst de aanvraag door RVO wordt beoordeeld. Dit zorgt ervoor dat de inspecteur niet langer verantwoordelijk is voor de materiële beoordeling van de aangevraagde investering. De aanvrager heeft de mogelijkheid om tegen deze beslissing in bezwaar te gaan. In geval van bezwaar wordt er voorgesteld het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aan te stellen om dergelijke zaken te behandelen, net als bij de bezwaar- en beroepsprocedure van de EIA.

Naar verwachting wordt de afhandeling van bezwaar- en beroepsprocedures door RVO een stuk doelmatiger. In 2028 staat er een nieuwe evaluatie van MIA\Vamil gepland, waarbij de doelmatigheid en doeltreffendheid opnieuw wordt onderzocht.

Geen vierde en vijfde ronde Nationaal groeifonds

Er is besloten om het Nationaal Groeifonds (NGF) geleidelijk stop te zetten en de vierde en vijfde ronde te laten vallen. Dit betekent dat de middelen van ronde vier en vijf komen te vervallen, wat voor een bezuiniging van € 6,8 miljard zorgt. Van dit bedrag komt € 5,5 miljard uit de periode tot en met 2029. De afspraken van ronde één tot en met drie worden nagekomen.

Ontdek de gevolgen voor uw bedrijf

Bent u benieuwd welke gevolgen deze aangekondigde wijzigingen hebben voor uw organisatie? Onze specialisten helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00 voor verdere informatie.

Neem contact op

Disclaimer: dit artikel kan nog aan verandering onderhevig zijn.

Contact

Wilt u meer informatie over een Prinsjesdag-nieuwsitem? Of bent u benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter: