Mogelijk nieuw IPCEI-initiatief voor Carbon Capture and Storage (CCS) projecten

De ‘Important Projects of Common European Interest (IPCEI)’, zijn strategische Europese projectinitiatieven gericht op grootschalige Europese doelstellingen en uitdagingen. Binnen een IPCEI initiatief komen nationale projecten samen tot één groot project dat bijdraagt aan een specifieke doelstellingen in onze Europese samenleving. Naar verwachting komt er een nieuw IPCEI-initiatief voor Carbon Capture and Storage (CCS) projects.

Carbon Capture and Storage (CCS) technologieën helpen klimaatdoelstellingen

Door de goedkeuring van de EU Green Deal en de Europese Klimaatwet, alsmede de klimaatdoelstellingen van 2030 en daarna, zijn er nieuwe technologieën en innovaties nodig om CO2-uitstoot tegen te gaan. Eén techniek is het ondergronds opslaan van CO2, en daarmee zorgen dat die CO2 niet in de atmosfeer komt. Deze techniek heet Carbon Capture and Storage (CCS) en wordt genoemd als noodzakelijk onderdeel om CO2-doelstellingen te realiseren in Europa. De Europese Commissie (EC) erkent de moeilijkheden bij het ontwikkelen van een levensvatbare business case voor CCS projecten, waarbij er een aanzienlijk groot investeringskapitaal nodig is en de publieke financieringsmogelijkheden op dit moment beperkt zijn.

Innovation Fund, CEF-Energy of een IPCEI?

Op Europees niveau zijn er twee programma’s die mogelijkheden bieden voor een aanzienlijk subsidiebedrag voor CCS-projecten: het Innovation Fund en CEF-Energy.

  • Innovation Fund heeft verschillende CCS-projecten ondersteund, maar de financiering was met name gericht op het koolstofafvang-onderdeel van het project. Het financieren van de infrastructuur zoals pijpleidingen en het opslaan van de CO2 was beperkt mogelijk en enkel met specifieke voorwaarden. Het Innovation Fund is daarom niet geschikt voor de meeste ontwikkelaars en exploitanten van CCS-projecten.
  • CEF-Energy is daarnaast de meest geschikte mogelijkheid, echter is het beschikbare budget beperkt en zal het budget de aankomende jaren afnemen. Bovendien is de concurrentie zeer groot en dat neemt ook op het topic CCS toe. Om in aanmerking te komen moet een project onderdeel zijn van de PCI’s, en aantal CCS PCI projecten gestegen van 6 naar 14.

Om dit financieringsprobleem op te lossen en meer mogelijkheden te bieden voor CCS-projecten, overweegt de EC nu om gebruik te maken van een IPCEI-aanpak. Een IPCEI-oproep specifiek voor CCS projecten. IPCEI’s zijn interessant omdat daarmee de nationale projecten meer subsidie kunnen krijgen dan normaal kan binnen de staatssteunregels. Tot 100% van de funding gap kan worden gesubsidieerd en dat er geen maximumbedrag is vastgesteld. Dat maakt een IPCEI zeer interessant voor grootschalige CCS-projecten. Een IPCEI voor CCS projecten kan hét verschil gaan maken om een CCS-infrastructuur te realiseren in de EU!

Wat moet u doen om uw project aan te melden?

Wij raden aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een lidstaat om interesse kenbaar te maken. Nadat een lidstaat een intentieverklaring indient bij de Europese Commissie en daarmee meedoet in een IPCEI, kunt u uw project aanmelden bij een interessepeiling. Daarna kunt u de nationale aanvraag indienen. Het is belangrijk om niet te lang te wachten bij het aankoppen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wij adviseren om daar nu al mee te starten. Wilt u graag advies hierover? Of steun bij de nationale aanvraag? Onze specialisten helpen u graag!

U kunt contact opnemen voor een vrijblijvende kennismaking met info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Of vul uw gegevens in

Contact

Advies over IPCEI voor CCS projecten? Vul uw gegevens in, we nemen spoedig contact met u op voor een kennismaking!