Nederlandse overheid verleent miljardensubsidie voor CO2-opslag onder de Noordzee
Na eerdere mislukte pogingen om CO2-afvang en -opslag (CCS) in Nederland van de grond te krijgen, stelt de Nederlandse overheid nu zo’n € 2 miljard subsidie beschikbaar aan vier bedrijven in de Rotterdamse haven om dit doel te bereiken. Subsidieaanvragers Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products zullen hiermee de eerste zijn die in Nederland op grote schaal CO2 gaan afvangen en opslaan in een leeg gasveld onder de Noordzee.
Het geld komt vanuit de Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++), welke tot nu toe voornamelijk werd gebruikt voor het opwekken van duurzame energie uit zon en wind. Vanaf 2024 zal er jaarlijks 2,5 megaton CO2 worden afgevangen en opgeslagen. Shell Pernis neemt ongeveer 1,1 megaton voor zijn rekening.
Infrastructuur door Porthos
Het Porthos consortium, joint venture tussen Havenbedrijf Rotterdam, de Gasunie en Energiebeheer Nederland (EBN), zal de infrastructuur aanleggen voor dit project. Het gaat hierbij om leidingen waardoor de afgevangen CO2 van de bedrijven naar een leeg gasveld 20 kilometer uit de kust van Hoek van Holland getransporteerd wordt. In een eerder bericht hebben wij medegedeeld dat Hezelburcht het Porthos consortium succesvol heeft begeleid bij het aanvragen van CEF Energy. Met een bijdrage van € 102 miljoen van de Europese Unie kan Porthos de benodigde infrastructuur voor het CCS-project verwezenlijken.
Duurzame ambities worden werkelijkheid
Grootschalige energieprojecten als deze brengen Nederland en de Europese Unie weer een stap dichter bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Hezelburcht is trots om dit te ondersteunen! Heeft u ook een duurzaamheidsproject, klein of groot, die een bijdrage kan leveren aan een schonere wereld? Laat geen subsidie onbenut.
Ontdek de subsidiemogelijkheden! Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00