MIT subsidie positief geëvalueerd en wordt verlengd tot 2030
Nadat MIT subsidie (Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren) kritisch is geëvalueerd, wordt de regeling positief beoordeeld en naar verwachting verlengd tot 1 januari 2030. Dat is goed nieuws voor innovatieve mkb’ers in Nederland. Het onderzoeksconsortium heeft aanbevolen de regeling te behouden. Echter wel met de doorgevoerde wijzigingen om mkb-ondernemingen optimaal te ondersteunen bij het opzetten van innovatieprojecten. Minister van Economische Zaken heeft het voorstel voorgelegd aan de Tweede Kamer.
Positief geëvalueerd door onderzoeksconsortium
De MIT subsidie wordt eens in de zoveel tijd geëvalueerd zoals beschreven in de SEA (Strategische Evaluatie Agenda). Tijdens de MIT evaluatie worden vooraf gedefinieerde criteria beoordeeld:
- Het aantal gefinancierde projecten
- Het doorstroompercentage van afnemers naar andere R&D- en Innovatieregelingen
- De aansluiting van toegekende aanvragen bij de missie gedreven KIA’s en RIS-3 agenda’s
Evaluaties worden hierbij altijd door externe bureaus uitgevoerd. Tijdens deze evaluaties worden zowel kwalitatieve als kwantitatieve data geanalyseerd om de effectiviteit van de regeling in kaart te brengen. Daarnaast worden er regelmatig rapportages en feedbackmomenten georganiseerd om de effectiviteit van de regeling te waarborgen en eventuele marktverandering door te voeren. Het onderzoeksconsortium heeft MIT subsidie positief geëvalueerd waarna de verwachting is dat de regeling wordt verlengt tot januari 2030.
Wat is de MIT subsidie?
De MIT subsidie helpt mkb’ers bij het investeren in innovatie, specifiek binnen de thema’s van het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid (MTIB). De MIT subsidie maakt het voor mkb’ers interessanter om te investeren in innovatie vanwege het hoge kapitaal-risico. U kunt binnen het MIT programma verschillende soorten subsidies aanvragen voor verschillende fases en projecten:
MIT haalbaarheid: voor het toetsen van de haalbaarheid
Het laagdrempelige haalbaarheidsinstrument is bedoeld als eerste stap naar het uitvoeren van R&D-projecten. Dit is gericht op de technische haalbaarheid en de haalbaarheid van de markt waarin de onderneming opereert.
MIT R&D-samenwerkingsprojecten: om samen met een andere mkb’er aan een innovatie te werken
Het R&D-samenwerkingsinstrument richt zich op mkb’ers die al innovatief zijn en eventueel een succesvol haalbaarheidsproject hebben afgerond.
Cofinanciering binnen MIT-subsidie
In 2013 is de MIT regeling gestart als pilot. Sinds 2015 werken EZ en verschillende provincies samen binnen de MIT regeling en is er sprake van cofinanciering tussen beide partijen. Naar verwachting wordt de MIT-regeling met 5 jaar verlengd, waardoor de looptijd tot 1 januari 2030 loopt.
Sparren met een MIT specialist?
MIT subsidie is voor veel mkb’ers een interessante regeling. Het geeft ondernemers de mogelijkheid te innoveren en samenwerkingstrajecten aan te gaan met een verlaagd financieel risico. De afgelopen vijf jaar hebben 8.000 bedrijven gebruik gemaakt van deze subsidie, wat het effect van de regeling goed weergeeft. Mogelijk wordt MIT subsidie verlengd tot 2030, waardoor de drempel naar innovatie voor u als mkb’er lager wordt. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een specialist om uw mogelijkheden te bespreken. Neem contact op via info@hezelburcht.com, bel naar 088 495 20 00 of vul het contactformulier in.