MIA\Vamil investeringen flink gestegen in 2023

In het jaar 2023 hebben een flink aantal bedrijven geïnvesteerd in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen, waarbij ze gebruik maakte van zowel de MIA als de Vamil regeling. Uit het MIA\Vamil-jaarverslag 2023 van RVO blijkt dat er in totaal voor € 5,8 miljard is geïnvesteerd. Dit is ruim twee miljard meer dan het jaar ervoor.

Resultaten MIA\Vamil 2023

In 2023 hebben in totaal 12.757 ondernemers een aanvraag ingediend voor MIA\Vamil. Dit flinke aantal aanvragen zorgt voor een toename van bijna 34,5% ten opzichte van 2022.

Veel voorkomende investeringen met MIA\VAMIL

De meest voorkomende investeringen in 2023 met MIA\VAMIL

  • In 2023 is de regeling voornamelijk ingezet voor projecten betreft circulaire en duurzame gebouwen/woningen. Hier werd een totaal bedrag van € 3,5 miljard in geïnvesteerd. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2022.
  • Investeringen in duurzame mobiliteit nam in 2023 toe met ruim een derde. Bedrijven hebben in totaal € 1,3 miljard geïnvesteerd in de categorie mobiliteit. Deze aanvragen waren voornamelijk bedoeld voor verschillende elektrische voertuigen.
  • Investeringen in duurzame landbouw bleven ook niet achter. Met in totaal 2.400 aanvragen bestond deze pijler uit een investeringsbedrag van € 0,5 miljard. Hier werd voornamelijk geïnvesteerd in Groen Label Kassen.
  • Daarnaast werd er ook veel geïnvesteerd in aanpassingen van productieprocessen voor een duurzamere omgang met grondstoffen.

Meer informatie over MIA\Vamil

Milieu-Investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringsaftrek is speciaal voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen, die opgenomen zijn in de milieulijst. U kunt fiscale voordelen krijgen wat zorgt voor een liquiditeits- en rentevoordeel. Afhankelijk van de categorie waar de investering toe behoort, kunt u een MIA-aftrekpercentages van 27%, 36% of 45% ontvangen. De Vamil geeft de mogelijkheid om 75%  van uw investering op een willekeurig moment af te schrijven. De overige 25% wordt hierbij regulier afgeschreven.

MIA\Vamil in 2024

Voor 2024 is er een totaal budget van € 217 miljoen beschikbaar voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Dit budget is als volgt onderverdeeld:

  • MIA: € 192 miljoen
  • Vamil: € 25 miljoen

Bent u geïnteresseerd geraakt in de bovenstaande regeling en zou u graag in contact willen komen met één van onze specialisten? Neem gerust contact op en onze specialisten helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Neem contact op

Contact

Wilt u meer informatie ontvangen over MIA/Vamil? Laat uw gegevens achter en onze specialisten nemen contact met u op!