Maatregelen voor verduurzamen van vervoerssector 2026-2030

Voor aankomende jaren is er een flink budget beschikbaar voor het verduurzamen van de vervoerssector. Dit budget komt vanuit het Meerjarenprogramma Terugsluis VWH 2026-2030, dit programma beschrijft de besteding van de netto-opbrengsten van de vrachtwagenheffing. Voor de looptijd van 2026 tot en met 2030 komt er een bedrag van € 1,6 miljard beschikbaar, wat wordt verdeeld over verschillende regelingen en innovaties die ten goede komen voor de vervoerssector.

Maatregelen voor verduurzaming van de vervoerssector

Om het verduurzamen van de vervoerssector te realiseren worden er verschillende acties ondernomen. Het budget van € 1,6 miljard wordt besteed aan verschillende subsidieregelingen en innovatieprojecten:

AanZET

Het grootste deel van het budget gaat naar subsidieregeling Aanschafsubsidieregeling zero-emissie trucks (AanZET). Hier wordt een bedrag van € 980 miljoen aan uitgegeven. Deze regeling is gericht op het stimuleren van de aankoop van emissievrije vrachtwagen. Eerdere openstellingen werden vanwege grote populariteit ruim overvraagd. Op 1 oktober werd de AanZET openstelling binnen twee dagen overvraagd, met een subsidiebudget van € 22 miljoen.

SPRILA

Subsidieregeling private laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) krijgt net als subsidieregeling AanZET het grootste deel van dit beschikbare budget. Er wordt hierdoor geïnvesteerd in de aanleg van laadpalen voor elektrische voertuigen.

SWiM

Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWiM) wordt ook ondersteund vanuit dit meerjarenprogramma. Dankzij deze regeling wordt het aanschaffen van waterstofvrachtwagens en het aanleggen van waterstoftankstations gestimuleerd. SWIM is in de zomer van 2024 voor het eerst opengesteld en was direct een succes. Ook deze regeling werd ruim overvraagd.

Onderzoek naar verschillende innovaties

  • Naast de bovenstaande regelingen wordt er ook geld gereserveerd voor onderzoek naar innovatieve technologieën om opladen tijdens het rijden te realiseren;
  • En er wordt geld gereserveerd voor het verbeteren van de efficiëntie in de logistiek.

Vrachtwagenheffing in 2026

Vanaf het jaar 2026 gaan binnen- en buitenlandse vrachtwagens vrachtwagenheffing betalen wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Nederlandse wegen. Dit geldt voor vrachtwagens met een gewicht van 3500 kilo of meer. Vrachtwagens gaan dankzij deze verandering gemiddeld € 0,167 cent per gereden kilometer betalen. Hierbij geldt dus hoe lichter het voertuig, hoe langer de vrachtwagenheffing wordt.

Rijdt u in een emissievrije vrachtwagen? Dan ontvangt u een flinke korting op deze heffing. Hierdoor wordt het gebruik van emissievrije vrachtwagens gestimuleerd en CO₂-uitstoten vermindert. De opbrengsten van deze vrachtwagenheffing worden vervolgens weer geïnvesteerd in de bovenstaande verduurzamingsmaatregelen.

Sparren met een specialist?

Via een kamerbrief heeft minister Madlener (IenW) de Tweede Kamer geïnformeerd over het Meerjarenprogramma Terugsluis Vrachtwagenheffing 2026-2030. Hierin wordt beschreven waar de opbrengsten van de vrachtwagenheffing in geïnvesteerd worden de aankomende jaren, om de vervoerssector te verduurzamen. Aankomende jaren wordt er dus veel budget beschikbaar gesteld om te investeren in zowel bestaande mobiliteitsregelingen als nieuwe innovaties. Wanneer u actief bent in de vervoerssector is dit een goed moment om uw kansen te ontdekken. Bent u benieuwd waarvoor u in aanmerking kunt komen? Neem contact op met één van onze specialisten om uw mogelijkheden te analyseren. U kunt contact opnemen via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00. U kunt ook uw gegevens achterlaten via onderstaand contactformulier.

Neem contact op

contact

Wilt u ontdekken wat uw subsidiemogelijkheden binnen de vervoerssector zijn? Laat uw gegevens achter en één van onze specialisten neemt contact met u op