LIFE After LIFE
Het LIFE programma is hét Europees subsidieprogramma voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese natuur- en milieubeleid en daarmee een belangrijke regeling voor Hezelburcht. Van consortiumvorming tot het schrijven van de aanvraag, maar ook van de Grant Agreement onderhandelingen tot het opstellen van voortgangs- en eindrapportages — we zijn betrokken bij alle aspecten van het subsidietraject voor onze klanten. De regeling is gericht op demonstratie- en pilotprojecten op het gebied van klimaat en milieu, met een viertal sub-programma’s: natuur en biodiversiteit; circulaire economie en kwaliteit van leven; klimaatadaptatie en -mitigatie; en de energietransitie. Projecten zijn veelal tussen de € 2-4 miljoen in omvang, met een doorlooptijd van 4-6 jaar. Het subsidiepercentage bedraagt 60%.
Vestiging Hoevelaken in de ban van LIFE
Onze vestiging in Hoevelaken is de hoofdvestiging voor LIFE projecten binnen Hezelburcht. Het kantoor heeft een lange en zeer succesvolle historie als het gaat om ondersteuning van LIFE aanvragen. Het LIFE programma is er zo een die eigenlijk ieder jaar terugkomt. Midden september staat dus altijd groot in de agenda’s van onze collega’s, want dat is het moment waarop de aanvragen doorgaans ingediend moeten worden.
Een slagingspercentage dat aanzienlijk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde
Omstreeks eind februari gaan we richting het puntje van onze stoel, want dan komen de eerste reviews binnen druppelen. In de afgelopen jaren hebben we rondes gehad waarbij vestiging Hoevelaken zo’n 6 aanvragen indienden, en het hele kantoor één grote LIFE-bedrijvigheid was. Het is voor ons als vestiging een belangrijke regeling met een bijzonder plekje in ons hart. En we zijn er goed in! We hebben jaren waarin drie van de vier aanvragen die zijn ingediend door ons kantoor worden goedgekeurd — een slagingspercentage dat aanzienlijk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.
Ieder LIFE project is uniek
Business as usual? Zeker niet! Met zulke brede mogelijkheden in thematiek, omvang en consortiumgrootte is ieder LIFE project uniek. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld ons grootste project ooit; het jaar daarvoor deden we een persoonlijk record aantal aanvragen; en nog geen twee weken geleden mochten we getuigen zijn van een bezoek van Koning Willem Alexander, die de electrolyser van Hysolar kwam openen—een project dat mede gefinancierd wordt door het LIFE programma. Erg bijzonder.
Hindernissen bij aanvraag LIFE
Waar onze klanten tegenaan lopen? LIFE werkt met een vaste overhead van 7%. Dit houdt dus in dat je overige kosten of commerciële tarief niet geheel worden gedekt. Ook moet je behoorlijk vooruit denken, want iedereen die afgelopen september heeft ingediend, kan op z’n vroegst in mei 2025 aan de slag bij een positieve toekenning. Ook wordt het aanvraagportaal van de EC niet door iedereen als gebruiksvriendelijk ervaren. Gelukkig hebben wij hier inmiddels ruimschoots ervaring mee, en kunnen we onze klanten hierin ondersteunen.
Vooruitblik naar 2025
Voor de projecten die we deze ronde hebben ingediend, is het nu even duimen, zeker gezien het grote aantal aanvragen: dit jaar werden er onder het thema circulaire economie bijvoorbeeld meer dan 100 meer aanvragen ingediend dan vorig jaar! Uiteraard geloven wij in de kwaliteit van onze voorstellen, maar spannend blijft het altijd. Voor je het weet zijn we hopelijk weer druk met de contractonderhandelingen in februari, en daarna kunnen we alweer gaan nadenken over nieuwe projecten voor de ronde in 2025. Er is dus altijd meer LIFE after LIFE!