Kabinet zet streep door de veelbesproken BIK-regeling
Op vrijdag 28 mei werd bekendgemaakt dat het kabinet alsnog een streep zet door de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) en besloten heeft het budget te gebruiken om werkgevers minder ww-premie te laten betalen. Er heerste twijfel over de juridische haalbaarheid van de regeling: de BIK-regeling zou mogelijk niet voldoen aan de staatssteunregels van de Europese Commissie. Een jammere ontwikkeling, maar er zijn alternatieven waarmee uw bedrijf alsnog een interessante businesscase heeft voor investeringen. Hezelburcht licht toe:
De BIK-regeling
BIK was in het leven geroepen om tijdens deze lastigere tijden bedrijven te stimuleren om te blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe auto’s, machines of computersystemen. Dit zou een positief effect hebben op de werkgelegenheid.
Omstreden regeling
De regeling kende nog tot eind 2020 verzet vanuit de oppositiepartijen in de Kamer. Zij zagen deze steunmaatregel namelijk als ongericht, ineffectief en een ‘cadeautje’ voor werkgevers. Het zou volgens hen door demissionair premier Rutte gebruikt worden om bedrijven te plezieren. Direct schrappen, aldus de oppositiepartijen.
Toch geschrapt
Nu is de stekker er uiteindelijk toch nog uitgetrokken. Volgens het Kabinet was de BIK juridisch solide, maar de commissie kon op voorhand te weinig zekerheid verschaffen over de vraag of het wel geoorloofde staatssteun is. Zou dit het geval zijn geweest dan hadden ondernemers de eventueel ontvangen steun moeten terugbetalen.
Wat zijn nu de gevolgen?
De BIK-regeling zou pas vanaf 1 september open gaan. Het schrappen van de BIK heeft daarom geen verdere gevolgen voor aanvragen. Wel kan het zo zijn dat u al geïnvesteerd heeft of investeringsbeslissingen heeft genomen. Om ondernemers toch tegemoet te komen wil het kabinet de AWf-premie verlagen waaruit de WW wordt betaald. Het verlagen van de werkgeverspremie AWf verlaagt de loonkosten en vergroot daarmee de ruimte om te investeren en/of externe financiering daarvoor te vinden. Het doel is om de werkgeverslasten per 1 augustus te verlagen.
Andere subsidiekansen
Was u voornemens om een aanvraag in te dienen voor de BIK? Er zijn diverse andere regelingen waarmee u alsnog een mooie bijdrage of voordeel kan krijgen:
WBSO
De bekende WBSO subsidie helpt u bij het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling. Het fiscale instrument verlaagt de loonkosten en andere kosten van innovatieprojecten.
EIA, MIA \ Vamil en KIA
Dit zijn belangrijke aftrekposten die investeringen in duurzame, milieuvriendelijke of kleinschalige investeringen extra interessant maken. Dankzij deze fiscale subsidies kunt u uw fiscale winst verlagen en betaalt u minder belasting.
Kansen binnen uw sector
Er zijn diverse sectorspecifieke subsidies gelanceerd naar aanleiding van de crisis. De onlangs gepubliceerde R&D Mobiliteitssectoren voor bedrijven in de mobiliteit is daar een voorbeeld van. Benieuwd welke mogelijkheden er voor uw sector zijn? Wij staan u graag te woord.
Onderzoek de mogelijkheden voor uw investeringen: neem contact op voor persoonlijk advies van onze specialisten.
Spar met een specialist!
Of bel direct naar: 088 495 20 00