Juridische ondersteuning voor innovatief mkb
Nederland is sinds dit jaar innovatieleider in Europa. Deze positieve ontwikkeling is mede tot stand gekomen dankzij de steeds groter wordende innovatieve mkb-sector. Om ambities waar te maken en innovatieve producten en diensten te ontwikkelen werken mkb’ers geregeld samen met andere partijen. Subsidieregelingen zoals de MIT bevorderen samenwerkingen tussen mkb’ers ten behoeve van innovatie. Bij de MIT regeling kan er onder andere subsidie worden aangevraagd voor specifieke R&D-samenwerkingen. Maar hoe zorgt u ervoor dat samenwerkingen soepel verlopen?
Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00
Samenwerkingsovereenkomst opstellen
Een goede samenwerkingsovereenkomst is ontzettend belangrijk. De juiste verdeling van de rechten binnen de samenwerking en de daaropvolgende vermarkting is van essentieel belang. Met een deugdelijke samenwerkingsovereenkomst profiteert u gedurende het innovatieproces optimaal van de subsidieregelingen en uiteindelijke exploitatie.
Waar moet je als organisatie op letten?:
- Wie welke rechten heeft vóór de start van de samenwerking. Dit is relevant omdat een R&D overeenkomst ook altijd afspraken maakt over wie de rechten heeft op wat gezamenlijk wordt ontwikkeld.
- Zowel voor bestaande als voor nieuwe rechten geldt dat deze exclusief, niet-exclusief of ‘sole’ kunnen zijn. Weet u de verschillen? Mag je bij een exclusief recht ook zelf nog je product vermarkten?
- Ook van belang is de vraag of je licenties ook aan andere partijen mag geven (het recht op sub-licentie) of juist niet. En wil je die sublicentiehouders kennen/goedkeuren?
- Voor welke landen dienen de rechten te gelden? Wereldwijd of alleen Europa? Hoe meer rechten, hoe breder je later de markt op kunt. Meer landen verhoogt natuurlijk wel de kosten.
- Is er sprake van een royalty vergoeding, oftewel een vergoeding voor het gebruiken van een patent. Eenmalig, per jaar? Of juist per verkocht product?
- Hoe lang gaat u de samenwerking aan en hoe lang gelden dan die rechten? Wat spreek je af over aansprakelijkheid?
- Hoe gaat het als je een patent/octrooi denkt te kunnen registreren? Wat kost zoiets en hoe werkt dat? Of kunt u het beter als gratis know how beschermen (dus ‘geheim houden’ van het proces).
- Wie draagt de kosten van registratie en vooral ook de vraag wie de kosten draagt wanneer een andere – derde – partij inbreuk maakt.
Alles in huis ten behoeve van uw exploitatie
Stimuleringsregelingen zijn onlosmakelijk verbonden met het eigendom van de rechten op uw product of dienst. Hezelburcht kan u helpen om deze rechten te beschermen en op een juiste wijze te gebruiken. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn werken wij met een integrale aanpak. Onze subsidieadviseurs, fiscalisten en juristen/octrooigemachtigden werken al jaren nauw samen voor onder andere de WBSO, MIT en de Innovatiebox.
Heeft u behoeve aan strategisch juridisch advies, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een MIT subsidie voor een R&D-samenwerkingsproject? Wij luisteren graag naar uw ideeën en innovaties. Neem vrijblijvend contact met ons op of bel 088 495 20 00.
Overleg met een expert
Of bel direct naar: 088 495 20 00