Het regeerprogramma van kabinet-Schoof 2024

Het regeerprogramma van kabinet-Schoof 2024 is inmiddels gepubliceerd. Binnen dit programma worden de plannen voor het komende kabinetsjaar beschreven. Enkele onderwerpen uit dit regeerprogramma hebben ook betrekking tot subsidies. Voor de volgende onderwerpen heeft het kabinet doelen of plannen opgesteld voor het aankomende kabinetsjaar:

Huisvesting

Het kabinet zet in op het bouwen van meer woningen. Het doel is om per jaar 100.000 woningen te bouwen. Om dit te realiseren is een bedrag van € 5 miljard beschikbaar gesteld tot en met 2029. Hiervoor wordt een realisatie stimulus ontwikkeld, waarmee gemeenten een vast bedrag ontvangen voor iedere gerealiseerde woning. Hierdoor wordt niet het ontwikkelingsplan maar de definitieve realisatie beloond.

Verder wordt er meer ingezet op het herinrichten van bestaande gebouwen. Hier gaat het om oude kantoor-/bedrijfspanden omzetten naar woningen, het optoppen of splitsen van bestaande woningen en het faciliteren van familie-wonen en woningdelen. Leningen en subsidies (zoals SFT) gaan breder ingezet worden om herinrichting van gebouwen te stimuleren.

Infrastructuur

Hoewel de infrastructuur in Nederland van hoge kwaliteit is, focust het kabinet binnen de infrastructuur op het veilig, betaalbaar en binnen beperkte tijd en moeite bereikbaar maken voor iedereen. Het kabinet gaat hierdoor aan de slag met het realiseren van nieuwe wegen en sporen, zodat ook nieuwbouw woningen goed bereikbaar zijn.

Het kabinet stelt een budget van € 2,5 miljard extra beschikbaar voor het toegankelijk maken van nieuwbouwlocaties. Door middel van een gezamenlijke netwerkanalyse wordt er gekeken naar de bereikbaarheid van deze nieuwbouwlocaties.

De lasten voor zowel elektrische auto’s als brandstofauto’s moeten eerlijker verdeeld worden om dit voor iedereen betaalbaar te houden, maar zonder de stimulans voor elektrisch rijden te verliezen. Alle nieuwe aanschafsubsidies voor personenauto’s worden per 2025 stopgezet. In 2026 komt er een nieuw tariefkorting voor emissievrije personenauto’s binnen de motorrijtuigenbelasting.

Landbouw en voedselzekerheid 

Het kabinet investeert in de voedselzekerheid en innovatie binnen de land- /tuinbouw en visserij. In het hoofdlijnenakkoord is een eenmalig bedrag van € 5 miljard beschikbaar gesteld voor een meerjarige investering in de agrarische sector. Daarnaast is er € 500 miljoen per jaar beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer door boeren.

Met een nieuwe subsidieregeling gericht op de mestverwerking moet op korte en lange termijn zorgen voor meer balans in de mestmarkt. Hiermee wordt het voor boeren op korte termijn mogelijk om meer mest te bewerken.

Energietransitie

Er moet geïnvesteerd worden in de energietransitie om te zorgen voor een duurzame, betaalbare en zekere energievoorziening voor nu en in de toekomst zonder te veel afhankelijk te zijn van andere landen.

Om verduurzaming binnen de Nederlandse industrie te stimuleren wordt er gewerkt aan het afbouwen van fossiele subsidies. Dit zorgt voor een stimulatie binnen de industrie om duurzame energieoplossingen te gebruiken. Subsidie voor isolatie en de stimulatie van warmtepompen blijft.

Het perceel van het Klimaatfonds wordt met € 9,5 miljard verhoogd om twee kerncentrales te realiseren. Daarentegen wordt het budget voor de ontwikkeling van batterijen en groene waterstof met € 1,2 miljard verlaagd.

Onderwijs

Een prioriteit van het kabinet is het onderwijs verbeteren en het land klaarstomen voor de toekomst. Hiervoor wordt een herstelplan opgezet. Daarom wil het kabinet toe naar minder subsidies in het onderwijs en vooraf meer duidelijkheid hoeveel geld scholen te besteden hebben.

Verschillende regelingen als MDT (Maatschappelijke Diensttijd) en brede brugklassen worden afgeschaft vanaf 2025. Het programma School en Omgeving blijft nog wel bestaan, maar wordt vanaf 2026 met € 155 miljoen gekort.

Wetenschap

Het kabinet blijft investeren in de wetenschap, door middel van de sectorplannen. Investeringen in de sectorplannen zorgen ervoor dat universiteiten wetenschappers een vaste baan kunnen geven. Starters- en stimuleringsbeurzen worden wel gestopt. Dit bood wetenschappers de kans op een persoonlijke onderzoeksbeurs.

Economie

Binnen de Nederlandse economie lopen bedrijven aan tegen weinig ruimte, beperkt personeel en een vol elektriciteitsnetwerk. De productiviteit van de economie moet dus stijgen door te innoveren, te groeien in hoog productieve sectoren en door slimmer te werken. Het kabinet wil hiermee inzetten op een stabiel en voorspelbaar beleid. Voorbeelden hiervan zijn; het reguliere vennootschapsbelastingtarief (vpb), de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Innovatiebox.

Aankondiging van de Miljoenennota en de Rijksbegroting

Het regeerprogramma van kabinet-Schoof 2024 is inmiddels gepubliceerd. Op dinsdag 17 september, Prinsjesdag, worden de Miljoenennota en de Rijksbegroting aangekondigd aan de Tweede Kamer. Hierin worden de plannen voor 2025 verder toegelicht en worden de budgetten voor de verschillende sectoren bekendgemaakt. Wilt u op de hoogte blijven van de informatie uit de Miljoenennota en de Rijksbegroting of bent u benieuwd wat voor invloed dit heeft op uw sector? Schrijf u in voor onze Prinsjesdag 2024 nieuwsbrief. Hier lichten we per expertisegebied toe wat de veranderingen voor het jaar 2025 zijn. Verder kunt u onze website in de gaten houden voor meer informatie!

Contact

Wilt u sparren over de veranderingen binnen uw sector? Laat uw gegevens achter en één van onze specialisten neemt contact met u op