Duurzaam en gezond voedsel met Green Deal call Farm to Fork
De Europese voedselproductie hanteert hoge standaarden voor haar productieprocessen en het voedsel is over het algemeen veilig, gezond en van uitstekende kwaliteit. De voedselindustrie groeit snel, maar de overgang naar duurzame systemen en productiemethodes is niet opgewassen tegen de snelgroeiende samenleving. Huidige processen leiden tot lucht-, water- en bodemvervuiling en vormen een bedreiging voor onze ecosystemen en biodiversiteit. Tot slot ontstaan er problemen als voedselverspilling, obesitas door overvoeding en ziektes als kanker.
Naast de bovengenoemde problemen zijn de voedselproductie systemen ook verantwoordelijk voor een GHG uitstoot van ongeveer 29%. Daarbij heeft de huidige situatie aangetoond dat duurzame en veerkrachtige voedselsystemen onmisbaar zijn tijdens crises. Om deze problemen tegen te gaan introduceert de Europese Commissie (EC) het thema Farm to Fork. Het doel van de EC binnen het Green Deal thema Farm to Fork is duidelijk:
“Het aanpakken van de problemen en het versnellen van de transitie naar duurzame voedselsystemen om zo de economische, maatschappelijke en milieu-gerelateerd grondlagen van voedselveiligheid te waarborgen voor huidige en toekomstige generaties.”
H2020 – Green Deal call thema 6: Farm to Fork
Projecten moeten gericht zijn op het testen en demonstreren van innovatieve systemische oplossingen (TRL 5-8) met betrekking tot:
- Het ontwikkelen van klimaat neutrale boerderijen.
- Het ontwikkelen van klimaat neutrale handel rondom voedsel.
- Het verminderen van het gebruik van (omstreden) pesticides en antibiotica.
- Het verminderen van voedselverspilling.
- Het overstappen op duurzamere en gezondere diëten.
Projecten moeten meer bieden dan alleen technische oplossingen. Deze moeten zich ook richten op systemische innovaties die de duurzaamheid en veerkracht van voedselsystemen kan waarborgen en de productie van veilig, gezond en betaalbaar voedsel kan garanderen.
Verwachte impact
Het testen en demonstreren van innovatieve, systemische oplossingen binnen verschillende geografische contexten die kunnen leiden tot:
- klimaat neutraliteit;
- vermindering van voedsel- en waterverspilling;
- verminderde afhankelijkheid van het gebruik van omstreden antibiotica en antimicrobiële middelen;
- minder gebruik van meststoffen en verlies van voedingsstoffen;
- overgang naar gezonde en duurzame diëten, met name binnen ondervoede en kwetsbare groepen.
Ook wordt er verwacht een beter inzicht te krijgen van de volgende aspecten:
- Mogelijke uitbreiding van de oplossingen op EU niveau in 2030.
- Drijfveren en barrières met betrekking tot bijvoorbeeld gedrag.
- De impact van oplossingen op het gebied van duurzaamheid, de capaciteit en veerkracht van voedselsystemen en de ontwikkeling van gezond, veilig en betaalbaar voedsel.
- Het gebruik van Key Performance Indicators (KPIs) om de impact van de oplossingen te kunnen analyseren.
Voor wie is deze call?
Onderzoeksvoorstellen kunnen ingediend worden door consortia bestaande uit mkb, grootbedrijven en kennisinstellingen. Consortia moeten bestaan uit tenminste drie rechtspersonen waarvan deze alle drie uit verschillende Europese Unie (EU) lidstaten of Horizon 2020 landen komen. Deze moeten onafhankelijk van elkaar zijn.
Vooralsnog is het niet bekend wanneer onderzoeksvoorstellen kunnen worden ingediend. Dit zal hoogstwaarschijnlijk in de periode van september 2020 tot en met januari 2021 zijn.
Hezelburcht ondersteunt
Wilt u op de hoogte blijven van de thema’s binnen deze Green Deal call of het thema Farm to Fork? Heeft u of uw organisatie de ambitie om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame, veilige en gezonde voedselsystemen en productieprocessen? Neem contact op, onze specialisten toetsen vrijblijvend of uw project in aanmerking komt voor subsidie.
Meer weten over Farm to Fork? Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00