Europese Mkb’ers in 2020: een overzicht van de Europese Commissie

De Europese Commissie (EC) heeft het jaarlijkse verslag omtrent Europese mkb’ers in 2020/2021 gepubliceerd. Met dit verslag meet de EC de omvang van het MKB in de Europese economie en de prestaties daarvan. We leggen beknopt uit wat de belangrijkste bevindingen zijn van het jaarverslag.

Het jaar 2020 voor mkb’ers in het kort

In 2020 zijn er meer dan 22,5 miljoen mkb’ers actief in de Europese Unie (EU). Ongeveer 99,8% van deze bedrijven behoren tot de niet-financiële bedrijfssector. Het merendeel (ongeveer 93%) is een microbedrijf (minder dan tien werknemers). De bedrijven die het meest getroffen zijn door het tumultueuze 2020 zijn actief in de accommodatie- en horecasector, transport en opslag, administratieve en ondersteunende dienstverlening en de maakindustrie.

Daarnaast zijn er in 2020 minder nieuwe bedrijven (waaronder startups en scale-ups) geregistreerd. Opvallend is dat er minder bedrijven faillissement aan hebben gevraagd. In bijvoorbeeld het derde kwartaal van 2020 lag dit 17% lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dit is te wijten aan allerlei hulpmiddelen die beschikbaar werden gesteld, zoals steun- en herstelpakketten, belastingvoordelen en flexibelere leningen.

De stand van zaken wat betreft digitalisering

Het stimuleren van digitalisering binnen Europa staat hoog in de prioriteitenlijst. In het verslag is er daarom een gedeelte gewijd aan digitalisering. In 2020 zijn mkb’ers meer gebruik gaan maken van digitale middelen om hun bezigheden voort te kunnen zetten (waaronder door over te gaan op online verkopen). Alsnog blijkt uit de bevindingen dat er nog veel te behalen valt op het gebied van digitalisering. Een niet geheel onbelangrijke groep geeft aan dat ICT niet past binnen het bedrijf en zien hier niet de toegevoegde waarde van in. Daarnaast zijn ze van mening dat de voordelen niet opwegen tegen de kosten. Mkb’ers in de EU lopen hierdoor achterop andere landen als het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Financiële hulpmiddelen kunnen een waardevol stimulans zijn om de digitalisering binnen deze groep op gang te krijgen. Advies over de kosten en voordelen van geavanceerde technologieën, hulp bij het vinden van de juiste vaardigheden en expertise en beschikbaarheid van relevante netwerken zijn van belang bij het opzetten van een actieplan met betrekking tot digitalisering.

Subsidiekansen voor mkb’ers

Europese mkb’ers hebben dus baat bij subsidies die zich richten op de ontwikkeling en het inzetten van digitale innovaties. Er zijn diverse interessante subsidieregelingen die mogelijkheden bieden voor mkb’ers, zoals de SLIM-regeling voor investeringen in de leercurve en ontwikkeling van medewerkers of MKB Idee met het oog op digitalisering, maar ook Digital Europe welke de ontwikkeling en inzet van digitale technologieën binnen de economie en maatschappij stimuleert. Onze specialisten zoeken graag voor u uit welke regelingen interessant zijn voor uw project of organisatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen (SLIM subsidie)
Gerelateerde subsidie Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen (SLIM subsidie)
Gaat u als mkb’er investeren in de leercurve en ontwikkeling van medewerkers? Of bent u als gr...Lees verder

contact

Plan een vrijblijvende kennismaking in en ontdek welke subsidiekansen er allemaal zijn voor mkb’ers!