EU LIFE voor Nederlandse gemeenten
LIFE is de enige Europese subsidieregeling die specifiek op milieuprojecten is gericht. LIFE biedt subsidie voor projecten die bijdragen aan het milieu, dat kunnen innovatieve concepten of demonstraties van innovatieve technologieën zijn. De ontwikkeling en implementatie van EU beleid op het gebied van omgeving en klimaat is hierbij een belangrijke focus, met extra aandacht voor monitoring en kennisverspreiding. Onze specialisten zien dat veel Nederlandse gemeenten aansluiting zien met LIFE subsidie als het gaat om hun eigen uitdagingen rondom milieu en klimaat. LIFE subsidie is daarom zeer interessant voor Nederlandse gemeenten. Ontdek de LIFE regeling in 2025 en bekijk voorbeelden van LIFE projecten van gemeenten:
Voorbeelden van mogelijke thema’s met relevantie voor gemeenten
De maatschappelijke uitdagingen waar EU LIFE een bijdrage aan wil leveren, worden gedeeld door veel Nederlandse gemeenten. Dit maakt EU LIFE een interessant subsidieprogramma voor deze doelgroep. Bij ieder sub-programma geven we daarom kort een aantal voorbeelden van mogelijke thema’s met relevantie voor de gemeenten.
Circulaire economie & kwaliteit van leven
Inrichten en realiseren van recycle activiteiten en pleinen; maatregelen die hittestress verminderen voor bewoners en/of bijdragen aan de volksgezondheid; decentrale zuiveringsconcepten; zelfvoorzienende wijken; natuur-inclusief bouwen met ruimte voor vogels en vleermuizen
Natuur en biodiversiteit
Activiteiten in of ten bate van Natura 2000; aanleg van parken en groencorridors; voorzieningen voor specifieke soorten flora en fauna met beschermde/bedreigde status.
Klimaatmitigatie en -adaptatie
Slimme oplossingen voor hittestress en wateroverlast; vasthouden van water; duurzame energieoplossingen
Duurzame energietransitie
Gedeeltelijke overlap met bovenstaande thema’s; warmtenetten; energiecoöperaties, tegengaan van energiearmoede.
Er is sprake van een zekere mate van overlap tussen de thema’s. Hezelburcht denkt graag mee over het meest kansrijke thema voor een bepaald project.
EU LIFE voorbeeldprojecten voor Nederlandse gemeenten
In voorgaande rondes hebben verschillende gemeenten al van EU LIFE geprofiteerd. Hieronder delen we een aantal voorbeelden van projecten waar ons team aan heeft bijgedragen en waar een gemeente in het consortium zat en/of penvoerder was van het project:
- LIFE Urban Roofs – Gemeente Rotterdam
- LIFE Urban Adapt – Gemeente Rotterdam
- LIFE Critical – Gemeente Dordrecht
- LIFE+ Aerfit Apeldoorn – Gemeente Apeldoorn
- LIFE SUPER LOCAL – Gemeente Kerkrade
Het zwaartepunt van het nieuwe EU LIFE programma van 2021-2027
- Transitie naar een schone, circulaire, energie-efficiënte, minder fossiele en klimaatrobuuste economie, inclusief duurzame energietransitie
- Verbeteren en beschermen van de kwaliteit van de omgeving
- Tegenhouden en terugdraaien van biodiversiteitsdegradatie, met aandacht voor duurzame ontwikkeling
Binnen LIFE vertaalt zich dit in 3 subprogramma’s, te weten:
- Circulaire economie & kwaliteit van leven
- Natuur en biodiversiteit
- Klimaat (klimaatmitigatie en -adaptatie en duurzame energietransitie)
Kenmerken van het LIFE-programma:
- LIFE kent een jaarlijkse openstelling, waarbij organisaties projectvoorstellen kunnen indienen.
- Het gebruikelijke subsidiepercentage is 60%, maar dit kan in specifieke gevallen oplopen tot 95%.
- De subsidie bedraagt gemiddeld € 2-5 miljoen, maar een hogere bijdrage is mogelijk.
- De looptijd van een project is gemiddeld 3 tot 5 jaar, maximaal is 10 jaar.
- De verwachte deadline is najaar 2025
Waarom EU LIFE aanvragen?
- Aantrekkelijk subsidiepercentage en substantiële bijdrage
- LIFE subsidie geeft je project (internationale) zichtbaarheid
- Aanvragen met een enkele aanvrager is mogelijk en internationale samenwerking is niet verplicht
- Weinig verplichte bijlagen bij de aanvraag (business case mag bijvoorbeeld worden opgesteld als onderdeel van het project)
- Bij de aanvraag zijn geen handtekeningen noodzakelijk en hoeft men de financiële capaciteit nog niet aan te tonen. Dit komt pas als de subsidie wordt toegekend.
Van aanvraag tot compliance
Hezelburcht kan ondersteuning bieden bij alle aspecten van de subsidieaanvraag, zoals het schrijven van de aanvraag, opstellen van het budget en adviseren over de consortiumvorming. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij de contractonderhandelingen, contact met de subsidieverstrekker, het opstellen van rapportages en wijzigingsverzoeken, juist ook ná toekenning van de subsidie. Onze dienstverlening is erop gericht om aanvragers volledig te ontzorgen. Meer weten? Neem contact op via info@hezelburcht.com, bel naar 088 495 20 00 of vul het onderstaande contactformulier in om een afspraak te maken!