Erop of eronder op de klimaattop in Glasgow
Van 31 oktober tot en met 12 november vindt de belangrijkste internationale klimaattop tot dusver plaats in Glasgow: COP26. Wereldleiders zijn het erover eens dat de huidige maatregelen niet genoeg zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er moeten meer maatregelen komen om de opwarming te beperken tot 1,5 graad. Minder “bla, bla, bla” en meer actie, aldus de Britse premier Boris Johnson. Het is dus erop of eronder, geen ambitie maar actie!
Enkele beloftes tot dusver
Stoppen met ontbossing
Meer dan honderd wereldleiders hebben toegezegd een einde te willen maken aan ontbossingen en de bossen te gaan beschermen en herstellen. Onder andere Brazilië, waar de afgelopen jaren grote delen van het Amazonegebied zijn gekapt, is een van de ondertekenaars van deze toezegging. Ook Nederland ging akkoord.
De Global Methane Pledge
Meerdere landen hebben afgesproken de uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen met 30% ten opzichte van tien jaar geleden, nog vóór 2030. Enkele grote uitstoters, waaronder Rusland, China, India en Australië, doen niet mee aan de Global Methane Pledge. Desondanks hebben in totaal 103 landen de toezegging ondertekend, waaronder Nederland.
$ 5 miljard extra voor aanpak klimaatverandering
Nog vooraf aan de klimaattop beloofde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie $ 5 miljard (omgerekend ongeveer € 4,3 miljard) extra vrij te maken voor de aanpak van klimaatverandering. Daarnaast pleit zij voor een robuust raamwerk met regels voor CO2-uitstoot: een wereldwijde markt voor CO2-rechten waarin landen een prijs zetten op de uitstoot van koolstofdioxide die de aarde opwarmt.
Geen nieuwe kolencentrales
Ook hebben tientallen landen beloofd te stoppen met het gebruik van kolencentrales. Zij willen geleidelijk minder afhankelijk worden van kolen bij het opwekken van elektriciteit. Het is nog onduidelijk of Nederland ook belooft te stoppen met het bouwen van kolencentrales.
“Actie, actie, actie”
Het huidige decennium wordt ook wel gezien als het beslissende decennium, het moment van de waarheid. Er moet meer gebeuren in de strijd tegen klimaatverandering. Demissionair premier Rutte sprak op de eerste dag van de top over meer actie en het eeuwenlange gevecht van Nederland tegen het water. Ofwel, dit gevecht wordt alleen maar moeilijker zolang de opwarming van de aarde doorzet. Concrete toezeggingen ontbraken daarentegen nog.
Subsidies zijn belangrijk gereedschap
Doelstellingen kunnen alleen gerealiseerd worden dankzij innovatie en investeringen uit het bedrijfsleven. Door u dus. Extra middelen komen daarom via subsidies terecht bij de juiste duurzaamheidsprojecten. Dat biedt kansen voor ondernemers! Zeker weten dat u geen kans onbenut laat? Houd onze website in de gaten, schrijf u in voor de nieuwsbrief of neem contact op met een duurzaamheidsspecialist.
Neem contact op voor vrijblijvend advies
Of bel direct naar: 088 495 20 00