Erkende Maatregelenlijsten 2023 gepubliceerd

De Erkende Maatregelenlijsten (EML) 2023 is op 8 juni gepubliceerd. In de EML staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Door alle maatregelen te nemen die voor u van toepassing zijn, kunt aan de energiebesparingsplicht voldoen. De energiebesparingsplicht houdt in dat u alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar uitvoert. Rapporteer uw energiebesparingsmaatregelen voor 1 december 2023. Wilt u investeren in een energiebesparende maatregel met een terugverdientijd langer dan 5 jaar? Dan komt dit waarschijnlijk in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en Milieu-Investeringsaftrek (MIA).

De energiebesparingsplicht

De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) gebruiken. Deze bedrijven en instellingen zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Gebouwen en activiteiten die uitsluitend gebruikmaken van hernieuwbare energie die ter plaatse wordt opgewekt, inclusief het doorleveren van ongebruikte hernieuwbare energie via het netwerk. Dit geldt niet als een andere energiedrager gebruikmaakt van een netwerkaansluiting;
  • Gebruiksfuncties zoals woningen en niet-gebouwde constructies;
  • Een gebouw met een maximale gebruiksduur van 2 jaar;
  • Een gebouw met een logiesfunctie dat minder dan 4 maanden per jaar wordt gebruikt en verwacht minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik te verbruiken;
  • Een losstaand gebouw met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m²;
  • Een gebouw dat door de overheid is onteigend en gesloopt wordt voor het doel van de onteigening.

Wat houdt de Erkende Maatregelenlijsten 2023 in?

Om te voldoen aan de energiebesparingsplicht moeten uw energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder op de Erkende Maatregelenlijsten staan. De EML is onderverdeeld in 3 onderdelen:

  • Gebouwen;
  • Faciliteiten;
  • Processen.

Per categorie zijn één of meer erkende maatregelen opgenomen. Bekijk hier de maatregelen. Voert u een toepasselijke erkende maatregel niet uit? Dan moet u een soortgelijk of een betere alternatieve maatregel uitvoeren. Deze alternatieve maatregel moet evenveel of meer energie besparen dan de erkende maatregel. Uiterlijk 1 december 2023 kunt u uw energiebesparende maatregelen rapporteren.

Energiebesparende maatregelen met een lange terugverdientijd

Heeft u energiebesparende investeringen met een terugverdientijd langer dan 5 jaar? Dan komt u wellicht in aanmerking voor EIA/MIA subsidie. De twee fiscale regelingen bieden voordeel aan ondernemers die investeren in milieuvriendelijke, circulaire en/of energiezuinige technieken en middelen.

Optimaal subsidie aanvragen met Hezelburcht

Heeft u vragen over de Erkende maatregelenlijsten 2023? Of wilt u weten of u in aanmerking komt voor de EIA/MIA subsidie? Onze specialisten staan u graag te woord. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten: