De Waterstofkaart van Nederland: een overzicht van alle waterstofprojecten

Om binnen de Nederlandse samenleving de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken zijn er klimaatdoelen opgesteld. Een belangrijk element dat nodig is om die klimaatdoelstellingen te realiseren is waterstof. Waterstof, dat gemaakt wordt via elektrolyse, is een perfecte energiedrager. Door waterstof te verbranden komt de energie weer vrij, en kan het weer stroom opwekken om bijvoorbeeld een elektromotor in gang te zetten. Waterstof is bovendien schoon in de verbranding, er komt alleen waterdamp uit en heeft dus geen luchtvervuiling. Waterstof kan bovendien ook gebruikt worden als grondstof voor chemische producten. Om de samenleving mee te nemen in de huidige status van de waterstofmarkt in Nederland is de Waterstofkaart ontwikkeld. Op deze digitale kaart is te zien welke waterstof ontwikkelingsprojecten er allemaal gelanceerd worden, en al gerealiseerd zijn. Een mooi en compleet overzicht van onze positie als waterstofland!

De waterstofkaart

Missie H2 en TKI Nieuw Gas hebben samen een interactieve Waterstofkaart ontwikkeld. Op deze kaart is te zien waar in Nederland momenteel waterstofprojecten worden uitgevoerd. Op de kaart is ook te zien in welke fase van ontwikkeling deze projecten zich bevinden, door middel van verschillende kleuren. Door de interactieve functies van deze Waterstofkaart is het mogelijk om vooruit te kijken in de tijd, tot de doelstelling van 2030. Bekijk hier de waterstofkaart.

Doel van de Waterstofkaart

Missie H2 en TeamNL besteden samen aandacht aan de energietransitie binnen Nederland. Het doel van deze samenwerking is om “samen met de overheid en een groot aantal Nederlandse bedrijven een volledig functionerende waterstofmarkt in 2030 te kunnen bekrachtigen tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in de zomer van 2024, als eerste land ter wereld!” – Missie H2 & TeamNL. Met het ontwikkelen van een Waterstofkaart wordt er meer aandacht besteed aan de huidige ontwikkelingsprojecten en de projecten in de toekomst. Veel verschillende bedrijven zijn al ingehaakt op dit initiatief. Organisaties als Eneco, Gasunie, Shell Nederland en Toyota nemen het voortouw in de opbouw van een Nederlandse waterstofeconomie. Andere bedrijven worden uitgenodigd om aan te haken aan dit initiatief!

Klanten op de waterstofkaart

De specialisten van Hezelburcht hebben verschillende bedrijven bijgestaan in ontwikkelingsprojecten van waterstof. Een aantal van deze ontwikkelingsprojecten zijn al terug te vinden op de waterstofkaart! Enkele projecten bevinden zich nog in de ontwikkelingsfase terwijl andere projecten al volledig zijn afgerond:

Nederland als waterstofland

Waterstof kan een duurzaam alternatief vormen voor fossiele brandstof en biedt verschillende voordelen. Waterstof kan makkelijk op grote schaal opgeslagen worden. Dit zorgt ervoor dat het een alternatief is voor wanneer er geen tot weinig energie opgewekt kan worden door middel van zon en wind. Daarnaast is Nederland uitstekend gepositioneerd voor waterstof. De Noordzee geeft veel windenergie, we hebben veel technologische kennis en een goede infrastructuur voor import, transport en opslag van waterstof. Ook bevinden er veel energie intensieve fabrieken in Nederland en buurlanden. Dit betekent veel (potentiële) afnemers. Nederland heeft hierdoor potentie om hét waterstofland te worden.

Geïnteresseerd in subsidies voor waterstof?

Is uw bedrijf bezig met waterstof in Nederland? En wilt u graag verkennen hoe u deze kunt realiseren met behulp van subsidies? Onze waterstofspecialisten kennen de wegen naar de subsidiekansen voor uw project! Neem contact op via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Neem contact op

Contant

Wilt u meer weten over de waterstofkaart? Of wilt u eens sparren over uw eigen mogelijkheden? Vul uw gegevens in en onze specialisten nemen contact met u op!