De toekomst van plantaardig eten
De groeiende vraag naar plantaardige (vlees)vervangers zorgt ervoor dat bedrijven steeds creatiever worden in het ontwikkelen van plantaardig vlees, kaas of zuivel. Consumenten gaan steeds meer plantaardig eten door ethische redenen of gezondheidsoverwegingen. Omdat de consument een bepaalde structuur en smaak verwacht, wordt er veel onderzoek gedaan om natuurgetrouwe producten te ontwikkelen. Daarnaast wordt ook verwacht dat deze plantaardige vervangers niet alleen diervrij zijn, maar ook een gezonde verhouding in eiwitten, vetten en koolhydraten hebben. Hoe bereik je dat met enkel plantaardige ingrediënten zonder tekort te doen aan smaak en structuur? En eten we over enkele jaren allemaal deze vervangers?
Ontwikkeling staat niet stil
Strikt gezien moeten vleesvervangers voedingsstoffen als ijzer en vitamine B12 bevatten, stoffen die beiden aanwezig zijn in vleesproducten. Deze worden dan ook vaak toegevoegd aan producten op basis van peulvruchten, noten, tofu of zuivel. Een veelgebruikt argument tegen vleesvervangers is dat deze producten vaak vol zitten met conserveringsmiddelen, zout of vet. Echter blijkt dat vettere vleessoorten, zoals varkensvlees, meer verzadigd vet bevat dan veel vleesvervangers.
De ontwikkelingen in vleesvervangers gaan razendsnel en zorgen voor plantaardige alternatieven die voor velen niet van echt te onderscheiden zijn. Ook festivalterreinen staan inmiddels vol met foodtrucks die veganistische maaltijden verkopen. Karma Kebab, die plantaardige kebab ontwikkelt op basis van Nederlandse knolselderij en tarwe, is inmiddels een bekende naam bij festivals als Lowlands en Mysteryland.
Plantaardige alternatieven voor kaas
Eenzelfde discussie ontstaat bij plantaardige alternatieven voor melk, kaas of kwark. De dierlijke producten zijn eiwitrijk en bevatten daarnaast ook vitamine B12. Echter valt bij de huidige plantaardige alternatieven voor kaas op dat deze vaak bomvol zetmeel en (kokos)olie zitten, bepaald geen gezonde variant op de alombekende Goudse kaas. Er zijn dan ook talloze bedrijven bezig met het ontwikkelen van veganistische kaas die kan evenaren met de kaas die iedereen kent, zonder in te boeten op de voedingswaarden. Zo heeft Mr. & Mrs. Watson, een veganistische kaasontwikkelaar en horecaconcept, onlangs een ambachtelijk Hollands kaaswiel ontwikkeld die vol gezonde eiwitten zit.
Subsidies ondersteunen de ontwikkeling
Door de toename van foodtech bedrijven om aan deze vraag te voldoen, worden subsidies ook steeds interessanter voor deze kleinere voedselontwikkelaars. Zowel Karma Kebab en Mr. & Mrs. Watson maken gebruik van WBSO-subsidie met hulp van Hezelburcht voor de ontwikkeling van hun plantaardige alternatieven. Hezelburcht heeft daarnaast een MIT-Haalbaarheidssubsidie ingediend voor Mr. & Mrs. Watson voor de ontwikkeling van eiwitrijke veganistische kaas. Maar ook voor Veagons, een foodtech start-up die een eiwitrijke plantaardige kwark gaat ontwikkelen op basis van tuinbonen. Beide bedrijven hebben deze subsidie ook ontvangen in 2022 en kunnen hun haalbaarheidsonderzoeken gaan starten.
Plantaardig eten heeft een vaste plaats verworven in het dieet wereldwijd. En of je nu carnivoor, flexitariër of veganist bent, consumenten kunnen het doorgaans toch over één ding eens zijn: De huidige, massaal opgezette vee-industrie heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Kwalitatieve alternatieven zijn dus meer dan welkom, of je dit nu dagelijks of sporadisch eet.
Subsidieadvies voor uw voedselinnovaties
Bent u benieuwd of uw innovatie op het gebied van (plantaardig) voedsel in aanmerking komt voor subsidies? onze specialisten nemen uw project graag onder de loep voor vrijblijvend advies!
Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00