De eindeloze mogelijkheden van blockchain
Vandaag de dag kan er geen krant meer worden opengeslagen of er wordt wel gesproken over cryptocurrencies. De Bitcoin is hiervan de meest bekende variant. Het zijn virtuele munten zonder een centraal controlemechanisme oftewel decentrale munten. Steeds meer mensen investeren in dergelijke “crypto’s”, maar de achterliggende techniek? Die is lastiger te begrijpen en het is dan ook voor veel mensen een raadsel wat er allemaal nog meer mogelijk is met deze zogeheten blockchain technologie.
Blockchain technologie
De blockchain is eigenlijk te vergelijken met een groot boek, waarin alle transacties die ooit gedaan zijn staan in de vorm van unieke transactieregels. Elke transactieregel (bijvoorbeeld wanneer Piet 1 Bitcoin van Jan krijgt) heeft op zijn beurt een specifieke hash; een wiskundige functie die uniek is voor deze transactie. Bij toevoeging van een transactie aan de keten van transacties (de blockchain dus) is de uitkomst van de hash een gegeven. Wanneer er ook maar één cijfer verandert aan de transactie, dan klopt de hash niet meer en is de transactie ongeldig.
De blockchain is dus eigenlijk een verzameling van gegevens die, wanneer vastgelegd, niet meer te muteren is. Dit gegeven maakt de techniek uitermate geschikt voor andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan logistieke transacties van zeecontainers. Alle gegevens van een zeecontainer zouden in de blockchain kunnen worden bijgehouden, zodat het zeker is waar een container vandaan komt, welke lading deze bevat en wat de exacte route van een bepaalde lading is geweest. Dit betreft slechts een voorbeeld van een dergelijke toepassing. Nieuwe innovatieve blockchain initiatieven blijven komen. Ik denk dat we met de blockchain pas aan het begin staan van wat er allemaal mogelijk is met deze techniek!
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Zowel op nationaal als Europees niveau zijn er diverse financieringsinstrumenten die blockchain innovaties stimuleren. Onze ICT specialisten onderzoeken graag de mogelijkheden voor uw project!