Dag van het Klimaatakkoord: de bevindingen

Op donderdag, 3 november 2022, waren specialisten Karlijn Brueren en Daniel Courage van Hezelburcht aanwezig op de Dag van het Klimaatakkoord. Op deze dag stonden uiteraard de gestelde klimaatdoelen van 2030 in de belangstelling. Hoe staat Nederland er momenteel voor en welke stappen moeten nog gezet worden? De belangrijkste bevindingen van de Dag van het Klimaatakkoord leest u hier terug:

Sparren over het Klimaatakkoord? Neem contact op

Nederland moet doorpakken

Op korte termijn doorpakken, een institutionele transformatie en aandacht voor sociale ongelijkheid. Dat is hoe Nederland de Klimaatdoelen gaat halen. Niet alleen oog hebben voor de gestelde doelen voor 2030, maar daar ook onze pijlen te richten op 2050. Het huidige maatregelenpakket moet uitgebreid worden om iedereen mee te nemen in de transitie naar een klimaatneutraal Nederland.

Allereerst is snelheid bepalend voor het halen van de doelen. Er moet nu doorgepakt worden in de energietransitie. Ook mogen de klimaatacties niet langer uitgesteld worden door de wereldwijde politieke onrust. VN-secretaris-generaal António Guterres benadrukte dit ook op de Klimaattop in Egypte:

Het is nu tijd voor ambitieuze en geloofwaardige klimaatacties.”

In Nederland betekent dit dat we meer gebruik moeten maken van het potentieel dat er is in de samenleving. Concreet gaat het om het transformeren van onze instituties om zo klimaatacties sterker aan te moedigen. Deze instituties gaan zich richten op het vereenvoudigen van gedragsverandering en daarbij sturen op een lagere voetafdruk. Het individu moet mogelijkheden aangereikt krijgen om te verduurzamen. Deze handvatten moeten laagdrempelig zijn, zodat iedereen kan bijdragen aan de Klimaatdoelen.

Stappen maken met behulp van subsidies

Maar welke klimaatactie levert de meeste CO2 winst op? Nederland kan nog flinke stappen maken in het efficiënter gebruik maken van beschikbare energie. Waaronder verduurzaming van de gebouwde omgeving is essentieel om de gestelde klimaatdoelen te halen. Helaas gaan daar praktische belemmeringen mee gepaard (bijvoorbeeld de lange levertijd op warmtepompen) en bovenal moet er flink geïnvesteerd worden. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar gesteld om tegemoet te komen in de kosten. Een voorbeeld hiervan is de subsidie Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA). Vanuit DUMAVA konden eigenaren van maatschappelijk vastgoed subsidie aanvragen voor diverse verduurzamingsmaatregelen. Het animo voor dit soort regelingen is erg hoog. Het budget van DUMAVA was dan ook binnen een dag overtekend. Dit geeft enerzijds de wil aan om te verduurzamen, maar benadrukt anderzijds ook de nood van dit soort regelingen.

Naast de DUMAVA zijn er tal van andere regelingen om Nederland te verduurzamen. Om de klimaatdoelen te halen, moeten we in Nederland optimaal gebruik maken van de beschikbare subsidieregelingen. Om dit nog meer te stimuleren is het belangrijk om de verduurzamingsregelingen verder uit te breiden. Zo kan de overheid er voor zorgen dat er genoeg capaciteit is om de goede, duurzame intenties van zowel organisaties als individuen te ondersteunen.

Dag van het Klimaatakkoord afbeelding

En nu?

Het is hopen en afwachten of het kabinet op korte termijn ook daadwerkelijk gaat doorpakken om de klimaatdoelen van 2030 én 2050 te halen. Om deze doelen te bereiken zal er ook flink meer budget vrij moeten komen voor verduurzaming en energiebesparing. Alleen zo banen we een weg naar een klimaatneutraal Nederland in 2050!

Spar met specialist Daniel Courage (d.courage@hezelburcht.com) over de Dag van het Klimaatakkoord en wat deze dag mogelijk betekent voor uw subsidiekansen. Stuur hen een bericht of bel naar 088 495 20 00 voor meer informatie.

Advies nodig? Neem contact op

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze gerust aan Karlijn of Daniel. Zij staan u graag te woord. Plan een vrijblijvende kennismaking in door contact op te nemen via 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: