CEF 2 Transport call 2023 in september open voor aanvragen
Het EU-programma CEF (Connecting Europe Facility) 2 Transport is binnenkort weer open voor aanvragen! Het subsidieprogramma CEF 2 Transport is bedoeld voor projecten die de transportinfrastructuur van Europa verbeteren, inclusief de aanleg van ‘missing links’ en het wegnemen van ‘bottlenecks’. CEF subsidie is vooral een subsidiekans voor (grensoverschrijdende) spoorprojecten en de (door)ontwikkeling van zee- en binnenhavens en binnenlandse vaarwegen. Op 26 september wordt CEF 2 Transport call 2023 geopend.
Wat is het CEF 2 Transport werkprogramma?
Eén van de doelen van de Europese Commissie (EC) is om het TEN-T (Trans-European Transport Network) verder te verbeteren en te verduurzamen. Het in augustus 2021 gepubliceerde CEF 2 Transport werkprogramma – met prioriteiten voor de periode 2021 tot en met 2023 – geeft inzicht in hoe het CEF 2 Transport-programma projecten met subsidie ondersteunt.
Welke projecten komen in aanmerking voor CEF 2 Transport subsidie?
Op basis van dit werkprogramma krijgt u subsidie voor de volgende onderwerpen / projecten:
- Infrastructuurprojecten gelegen op het TEN-T (Core Network & Comprehensive Network) op het gebied van spoor, zee- en binnenhavens, vaarwegen, terminals en multimodale overslagpunten;
- Slimme mobiliteit & transport interoperabiliteit;
- Infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (zie hieronder voor een toelichting);
- Motorways of the Sea (ontwikkeling van ‘snelwegen op zee’);
- Multimodale passagiershubs;
- Verminderen van geluidshinder van spoorwegen;
- Veilige en beveiligde truckparkeerplaatsen;
- Verbeteren van de weerbaarheid van infrastructuur (gelet op klimaatverandering en natuurrampen);
- Aanpassingen van de transportinfrastructuur met het oog op de controle van de buitengrenzen van de EU.
Speciaal onderdeel voor infrastructuur voor alternatieve brandstoffen
Binnen het CEF 2 Transport programma is er een apart onderdeel, te weten de Alternative Fuels and Infrastructure Facility (AFIF). AFIF richt zich op de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Hier bestaat de financiering uit een combinatie van CEF 2 Transport subsidie en een verplicht leningdeel. Dit leningdeel dient afkomstig te van een zogeheten Implementing Partner (zoals de EIB) of een non-Implementing Partner (bijvoorbeeld een commerciële bank).
AFIF betreft een doorlopende call met meerdere deadlines (cut-off dates). De resterende c.q. laatste deadline binnen de periode 2021 t/m 2023 betreft 7 november 2023. De kans is groot dat AFIF de komende jaren wordt voorgezet; besluitvorming hieromtrent wordt op korte termijn verwacht.
Wat is de subsidiebijdrage van CEF Transport?
Binnen CEF Transport wordt onderscheid gemaakt tussen studies en works aanvragen (of een mix hiervan). Bij studies gaat het om onderzoeks-/voorbereidingsprojecten, waarbij het subsidiepercentage maximaal 50% van de subsidiabele kosten bedraagt. Voor uitvoeringsprojecten kan een works-aanvraag worden ingediend, waarbij het standaard subsidiepercentage maximaal 30% bedraagt; voor grensoverschrijdende projecten kan dit oplopen tot zelfs 50%. Hierbij geldt als kanttekening dat de subsidiebijdrage nooit groter is dan de financial gap van het project.
Het speciale onderdeel AFIF beschikt over afwijkende subsidiepercentages, namelijk:
- Infrastructuur voor waterstof en elektriciteit: maximaal 30%;
- LNG infrastructuur: maximaal 10%.
Alleen de beste projecten gaan door
Een CEF Transport subsidiebijdrage kan hoog oplopen, tot wel tientallen miljoenen euro’s. De concurrentie is daarentegen groot; het beschikbare call-budget wordt doorgaans 3 à 4 keer overvraagd. Als gevolg hiervan worden alleen de beste projectvoorstellen / aanvragen – na een grondige evaluatie door externe experts – geselecteerd.
Om in aanmerking te komen voor eventuele CEF Transport subsidiebijdrage, dienen projecten in eerste instantie gelegen te zijn op het TEN-T. Vervolgens worden projecten beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:
- Maturity;
- Quality;
- Impact;
- Priority and urgency of the action;
- Catalytic effect of Union assistance.
Ook is voor het indienen van een aanvraag toestemming van de betrokken EU-lidstaten nodig en dient een works-aanvraag gepaard te gaan met een MKBA (Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse).
Uitslag CEF 2 Transport call van 2022
Op 21 juni heeft de EC de uitslag van de CEF 2 Transport subsidieronde van 2022 bekend gemaakt. Het budget van deze call was ruim overvraagd. Er zijn 80 projecten geselecteerd binnen Europa, waaronder 8 Nederlandse projecten. Hezelburcht was betrokken bij twee succesvolle aanvragen: 1) een studies-aanvraag voor een grensoverschrijdend railproject van North Sea Port en 2) een works-aanvraag voor een railproject van de Gemeente Venlo.
CEF 2 Transport call 2023 – tijdpad
Op 26 september wordt de subsidieronde van 2023 geopend. Geïnteresseerde partijen hebben vervolgens tot circa halverwege januari 2024 de tijd om een aanvraag in te dienen. De uitslag van deze ronde wordt in juni 2024 bekend gemaakt.
Na de openstelling in september houden zowel EU-agentschap CINEA als RVO een (online) informatiebijeenkomst over deze CEF 2 Transport ronde; de datum hiervoor is nog niet bekend.
Opstellen en indienen van een aanvraag
Hezelburcht beschikt over ruime ervaring met het CEF Transport-programma; wij zijn betrokken geweest bij verschillende succesvolle aanvragen, waaronder voor het project Wunderline. Wij zijn dan ook uitstekend in staat om ondersteuning te bieden bij het opstellen en indienen van een aanvraag. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie over deze subsidiekans en onze dienstverlening!
Spar met een CEF specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00