Bitcoin als betaalmiddel | ICT innovaties
Bitcoin als decentraal gereguleerd betaalmiddel is een geniaal idee, maar praktisch gezien is Bitcoin hier nog steeds ongeschikt voor. Transacties duren veel te lang (in topdrukte enkele uren) en transactiekosten zijn hoog. Het Bitcoin netwerk kan slechts drie tot vier transacties per seconde aan; ter vergelijking: Visa kan 24.000 transacties per seconde verwerken.
Hoewel Bitcoin nog steeds de populairste cryptocurrency is, lijkt massale adaptatie nog heel, heel ver weg. Alternatieve crypto’s met snellere transactietijden zijn er zeker, waarvan Ripple (als 3e gerangschikte crypto op marktaandeel) de meeste transacties kan realiseren per seconde (standaard 1.500, in piektijden schaalbaar tot 50.000). Ook de iets minder bekende coin EOS biedt zeer snelle transactietijden. Ongetwijfeld zijn er naast de 1.700+ crypto’s nog meer coins die snellere transactietijden realiseren. Deze zijn echter nog dermate onbekend, dat ze op dit moment geen serieuze kandidaat zijn om daadwerkelijk massaal geadopteerd te worden.
Ripple en EOS zijn op papier dus betere kandidaten dan Bitcoin, maar het lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk dat Ripple of EOS de populaire Bitcoin van de troon stoot. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat dergelijke coins nog niet dezelfde bekendheid genieten als Bitcoin. Om Bitcoin echt als betaalmiddel te kunnen inzetten moet er dus een aanzienlijke verhoging van het aantal transacties komen.
De Bitcoin als betaalmiddel bruikbaar maken voor het publiek
Eén van de mogelijkheden die wordt geopperd betreft het zogenoemde “Lightning network”. Dit omvat een techniek waarbij een laag wordt gecreëerd bovenop het Bitcoin protocol om snel transacties tussen twee partijen mogelijk te maken door middel van zogenoemde “smart-contracts”. Dit zijn in code vastgelegde afspraken, die bijvoorbeeld een transactie van gebruiker A naar gebruiker B realiseren. Het belangrijkste kenmerk is dat een smart-contract na het aangaan van het contract niet meer te wijzigen is. Wanneer beide gebruikers consensus bereiken over een transactie van 0,5 BTC van A naar B, dan zal B een transactieverzoek ondertekenen en dit naar A sturen met het verzoek 0,5 BTC over te maken. Zodra gebruiker A dit verzoek ondertekend, wordt er een bindend “contract” aangegaan voor de overdracht van 0,5 BTC van A naar B. Het is uiteraard zaak dat deze transactie ook bekend wordt gemaakt aan de onderliggende Bitcoin blockchain. Dit wil men realiseren door een transactiegrootboek aan te maken op de blockchain, waarbij beide partijen in een transactie kenbaar maken dat er BTC uitgegeven wordt. De partijen maken vervolgens ieder transacties aan, waarbij de grootboektransactie wordt teruggeboekt naar haar oorspronkelijke locatie, maar broadcasten dit niet naar de blockchain. Vervolgens kunnen ze hun individuele mutaties met betrekking tot de grootboektransacties op de gealloceerde gelden (als in de initiële grootboektransactie aangegeven) creëren. Slechts de meest recente versie van het transactieoverzicht geldt; dit wordt opgelegd door toepassing van blockchain-parsable smart-contract scripting, die binnen de lightning network technologie is geïntegreerd. Alle individuele kanalen tezamen zorgen voor een “bliksemsnel” netwerk.
Subsidiemogelijkheden voor blockchain techniek
Wanneer u als bedrijf een dergelijke blockchain techniek aan het ontwikkelen bent, zijn er wellicht passende subsidiekansen! Dergelijke innovatieve projecten hebben vaak raakvlakken met nationale en internationale financieringsinstrumenten als Horizon 2020, Eurostars, SBIR en de populaire MIT R&D.
Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is voor uw bedrijf? Neem contact op voor meer informatie of een een inventarisatie van de mogelijkheden. Daarnaast kunt u ons bereiken op 088 495 20 00 of het contactformulier invullen voor een vrijblijvende kennismaking.